Није мраз, али слика по прозорима и излозима

Деда Мраза, понеког ирваса и мноштво лампиона последњих година често срећемо на излозима широм Београда. Шта је све потребно да се дух новогодишњих празника пренесе и на стакло?

Tрећу годину заредом, Милена Петковић пред новогодишње празнике украшава излоге широм престонице. За себе каже да је лутајући хаос, али неред на прозорима не оставља, већ углавном снежне мотиве. Њих је у почетку осликавала пастом за зубе, а да би слике дуже трајале, од тога је временом одустала. Оно од чега не одустаје су мотиви у белој боји.

„Бела асоцира на снег и уопште на цртеже у снегу и леду, на оне залеђене прозоре тако да је мој избор увек бела“, каже уметница.

Да би прозорима дала бајковит изглед, Милени су потребне темпере и четкица. У свом раду не користи шаблоне и не прави скице, већ све мотиве, па и оне најкомпликованије, слика слободном руком.

„Највише су тражени зимски, новогодишњи мотиви мада били су у последње време и захтеви и портрети кућних љубимаца са новогодишњом капицом или мотива који су везани за делатност којом се фирма или локал бави. Најчешће се појављују гранчице и лампиони, а трудим се да убацим негде и совицу јер сам прочитала да доноси срећу“, објашњава Милена.

Слике на излогу трају и по неколико месеци 

Управо срећа у неким ситуацијама Милени је била потребнија од увек неопходне инспирације за сликање.

„Један од захтевнијих излога био је у једном локалу пре две године када сам на, не тако стабилним мередевинама, сликала на висини прозор изнад шанка на ком су биле поређане чаше и флаше. Сада када би ми тражили тако нешто, мислим да бих одбила дефинитивно јер није баш безбедно“, одлучна је Петковићева.

Насликани мотиви, како каже, безбедни су до првог брисања прозора: „Могу и по неколико месеци да трају, а у то сам се уверила кад сам пре пар недеља била у једном вртићу на зимском осликавању излога где стоји слика од августа, када смо радили сликање у боји“.

Колико дуго ће осликавати један излог зависи од сложености слике, позиције прозора, али и од тренутног расположења. Нека стакла украси за неколико минута, док јој је за поједине прозоре потребно и по 12 сати. Толико времена требало јој је да наслика и свој први чаробни излог.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво