Умро Тито, ЦИА побркала Букурешт и Београд

Амерички обавештајци су на друштвеној мрежи „Tвитер“ објавили документ који од 1980. године чувају у свом музеју.

Уз текст „Музејски артефакт недеље – обавештење ФБИС-а (Foreign Broadcast Information Service – Интерна информативна служба ЦИА), којом се објављује смрт председника Југославије Јосипа Броза Тита“, пренео је хрватски Експрес.

Ствар је у томе што се изнад вести о Титовој смрти, као извор наводи Радио Букурешт, од којег су наводно преузели вест 4. маја 1980. у 19 сати по локалном времену.

То је доказ да греше и највећи јер ову су вест једино могли да преузму од Радио Београда, али је неко од оперативаца побркао два главна града две суседне државе, наводи портал.

У даљем тексту пише исто оно што су први чули грађани бивше државе и што је 4. маја 1980. први прочитао у телевизијском преносу Мирослав Лилић, тадашњи водитељ централног Дневника Телевизије Загреб. Портал Експрес вероватно мисли на верзију која је прoчитана на ТВ Загреб (прим. ред.).

„Централни комитет Комунистичке партије Југославије и Председништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије јављају радничкој класи, свим грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије да је умро друг Јосип Броз Тито, председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и КПЈ.“

Иначе, америчке тајне службе су наводно биле уверене да Тито није био „прави“ Тито, а ту причу им је испричао Маријан Џон Маркул у њиховој лосанђелеској канцеларији.

Маркул је тврдио да човек који се тада представљао као маршал Јосип Броз Тито заправо није прави Тито.

То је руски агент који је преузео Титов идентитет након што је прави Јосип Броз нестао у Русији 1937. године, стоји у ФБИ-јевој белешци с почетка маја 1955. године.

Маријан Маркул рођен је у Ливну 1909. године, у САД се доселио 1936, а држављанство је добио након што је две године служио у америчкој војсци.

Маркул је тврдио да је крајем двадесетих година прошлог века разговарао са правим Титом у Југославији, а недуго након „нестанка“ опет су се срели, али овог пута у Паризу.

Други састанак с Титом 1953. године Маркул је имао у Загребу.

Овог пута Маријана и његову супругу Ингрид, „маршал је готово у потпуности игнорисао“.

Осим тога, Маркул је ФБИ-јевцима испричао да је 'прави' Тито остао без кажипрста и средњег прста, те да је био благ и имао туберкулозу – Маркула је највише зачудило како је Тито знао да свира клавир, јер је био уверен да онај први Тито то није имао где да научи, наводи Експрес.хр.

Портал подсећа да је смрт Јосипа Броза Тита одјекнула у целом свету, а колики је утицај имао, најбоље говори његова сахрана на коју су стигли сви највећи светски државници, од руског председника Леонида Брежњева, до индијске премијерке Индире Ганди, енглеске Маргарет Тачер, затим италијанског председника Сандра Пертинија, немачког канцелара Ханса Дитриха Геншера, па до свих председника земаља несврстаног покрета – укупно више од 300 државника и делегација, те десетак краљева и чланова краљевских породица.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи