Почело снимање српско-кинеског филма „Бекство из Београда“

Почетак снимања филма „Бекство из Београда“ у кинеско-српској копродукцији одиграо се данас у нашој престоници што симболично представља и почетак сарадње двеју кинематографија.

Почело снимање српско-кинеског филма „Бекство из Београда“ Почело снимање српско-кинеског филма „Бекство из Београда“

Сарадња фирме „Емоте“ и фирме „Брокен стар филмс“ из Пекинга, званично је и прва сарадња између Републике Србије и Републике Кине на пољу кинематографије, односно целовечерњег играног филма.

Протагониста овог филма јесте Шоу Сијао, ратни ветеран и некадашњи члан мировне мисије који већ двадесет година живи у Београду и ради као ноћни чувар у Музеју савремених уметности.

Филм прати његов покушај да се извуче из коцкарских дугова, али и развој односа са ћерком, и у том смислу представља микс жанрова акције, комедије и мелодраме.

Главног негативца у филму игра наш познати глумац Драган Мићановић.

Мићановић је за Танјуг рекао да је имао среће да је до сада три пута био у Кини.

„Био сам тамо као члан ансамбла Југословенског драмског позоришта и надам се да ће нашим колегама из Кине бити макар упола добро као што је нама било у Пекингу и Шангају“, рекао је Мићановић и додао да је у Кини већ снимао један филм у британској продукцији.

„Сада се радујем што сам у прилици да радим са колегама из Кине. Сигуран сам да ће ово бити мој најгледанији филм. Довољно је да га погледају два села у Кини и то је готова ствар“, нашалио се Мићановић.

Славни глумац наводи да су га продуценти позвали да прочита неколико сцена и након тога му дали улогу.

„Играм на српском и на енглеском. Снимао сам на истоку и западу и занима ме како ће ова копродукција да изгледа. Снимао сам југословенски филм на почетку каријере, након тога учествовао сам у српским продукцијама. Па сам снимио један хрватски филм, неколико америчких и енглеских филмова... Једно остварење у турској, јужнокорејски и сада кинески филм... Ма, ја сам срећан човек и глумац“, каже Мићановић.

Две сцене снимљене од јутрос

Главни глумац у филму, Ендрју Лијен Каи Лин, долази из Кине и има 49 година.

Каже да су од јутрос снимили две сцене и да је јако задовољан што има прилику да ради са колегама из Србије.

„Сигуран сам да ћемо имати сјајну сарадњу. Играм оца који покушава да пронађе своју ћерку. Лик који тумачим у филму у Србији живи већ 20 година. Има коцкарске дугове и покушава да се извуче из различитих лоших ситуација у потрази за ћерком. У филму који снимамо има љубави, акције, комедије... То је јадна фина мешавина жанрова“, рекао је кинески глумац и напоменуо да је до сада играо увек лоше момке у оделима.

„Први пут сам на сету у мајици и камуфлажним панталонама. Снимао сам већ у Будимпешти, тако да знам терен. Свиђа ми се Београд. Европски град“, сматра Лијен.

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг напоменуо је да је снимање филма Бекство из Београда корак напред у развијању односа између две културе и две земље.

„Оваква сарадња није до сада успостављена између Кине и Србије. До сада смо слали делегације и међусобно представљали наше културе, а сада смо направили први велики корак у продукцији уметничког дела и сигуран сам да ћемо након снимања овог филма још више повезати кинеску и српску културу“, рекао је Ли Манчанг и додао да је интересовање Кинеза за Србију све веће.

„Кинези желе да се упознају са природом, културом и чувеним гостпоримством људи у Србији. Овај филм ће представити на нови начин Србију у Кини“, нагласио је Ли.

Велика шанса за нас

Директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић истиче да је кинеска кинематографија у великом напону и да се сви у свету боре да привуку кинеску проукцију.

„Ово је велика шанса за нас и дуго смо радили на њој. Прошле године смо потписали уговора са кинеским министарством за културу, али наравно најзаслужнији су наши продуценти који су убедили читаву кинеску продукцију да сними цеои филм у Београду. Филм који се снима овде је инспирисан легендарним остварењем Валтер брани Сарајево. Главни јунак гледа Бату Живојиновића на великом платну и тек тада одлучује да дође у Србију“ објаснио је Јевтић.

Он је нагласио одличне услове за иностране кинематографске екипе у Србији.

„Имамо озбиљне професионалце који се одлично служе страним језицима. Србија има одличне путне комуникације и то привлачи филмске екипе из целог света. За Кинезе је одлична околност да им не треба виза да дођу у Србију и зато очекујем наставак сарадње на пољу кинематографије“, закључио је Јевтић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару