Ко ће вући санке Деда Мраза – ирвас Рудолф или робот

На шведском делу Арктика, староседеоци се суочавају са тешким последицама климатских промена због којих ће можда остати без својих ирваса. Истраживања откривају да само једна киша или један лош дан могу да униште читаву сезону испаше ирваса.

Само неколико кратких сати сунца лапонски пастири проводе у патролирању зимским пашњацима, где су довели своја крда ирваса.

Заједница Лапонаца, односно Сами народа у Шведској брине о 8. 000 северних јелена током целе године, мигрирајући између традиционалних пашњака у високим планинама које се граниче са Норвешком лети и шумама даље на истоку зими.

Овај традиционални образац који је добро служио безбројне генерације, сада је, због глобалног загревања, на тешком испиту.

„Због овога ирваси не могу да нађу храну. Киша је на снегу створила слој леда испод којег јелени не могу да намиришу лишајеве", Нил Инга,Лапонац, узгајивач ирваса.

Ове године, само половина стада стигла је у зимске крајеве. Остали су се вратили у планине где су им шансе за опстанак минималне.

„Зима овде траје осам месеци у години. Када већ у октобру започну лоши услови паше, све се само погоршава. Ако за ирвасе не нађемо боља подручја, где могу да нађу храну, гладоваће до смрти“, рекао је Нил Инга, Лапонац, узгајивач ирваса.

Арктик се загрева двоструко брже него остатак света. Мерења Шведског метеоролошког и хидролошког завода показују да је земља загрејала 1,64 степена Целзијуса у односу на прединдустријско време. У шведском планинском региону просечне зимске температуре у последњих 30 година више су за три степена у односу на просек 1961.-1990.године.

„Рекли смо да не желимо новац јер не можемо да купимо боље време новцем. Рекли смо да Европска унија мора да предузме мере и то одмах, сада!“, напомиње Сана Ванар,Председник аутохтоне омладинске организације Лапонаца.

Промене имају погубне последице. Ирваси постају слабији, женке имају спонтане побачаје... Ако се процес не заустави, можда ће ускоро санке Деда Мраза, уместо Рудолфа и пријатеља, вући роботи, а лапонски народ бити отргнут од вековног начина живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару