Препоруке за правилну исхрану на италијански начин

Медитеранска исхрана је надалеко позната као најздравији начин исхране који вас не тера да се одричете укусних намирница, а делује благотворно на организам. Овогодишње, четврто издање „Недеље италијанске кухиње у свету“ фокусирано је на slow food и „Препоруке за правилну исхрану: укус за укус“ - како сам слоган каже.

Још 1986. године, Карло Петрини оснива „Slow Food Movement“ организацију.

Овакав вид исхране лаганог конзумирања хране опречан је америчкој fast food исхрани.

Реч је о глобалној организацији активиста чија визија је свет у којем ће сви људи имати приступ и могућност уживања у храни која је добра за њих, за оне који узгајају и која је добра за нашу планету.

Ова организација укључује више од милион активиста, кувара, стручњака, младих људи, академика и пољопривреника у око 160 земаља.

„Ми смо оно што једемо“ је мисао водиља slow food-а. То је спора храна настала као одговор на брзу храну.

Дакле, уместо оброка „с ногу“, брзе хране и исхране ради утољавања глади, оваква врста исхране нуди хедонистички приступ који утиче позитивно на наше тело, ум и околину.

Да би се истакла главна тема - едукација о храни и вредновао целокупни потенцијал домаће кухиње, а у складу са италијанском традицијом, посебан значај имаће часови кувања које ће одржати значајни кувари, те шефови кухиња.

Kувар Ерос Пико већ је одржао предавања и радионице у „Средњој туристичкој школи“, а до петка 22. новембра школа кувања „Скуола Бјанка" из Салерна одржаће предавања и радионице у „Високој хотелијерској школи“ у Београду.

У овој години обележава се тридесет година оваквог приступа исхрани. „Сваки човек има права на добру, чисту и праву храну“, порука је организатора манифестације. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. децембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње