Нови сајт Хоризонта 2020 на српском језику

Покренут је нови сајт на српском језику посвећен програму финансирања научних истраживања у ЕУ ‒ Хоризонт 2020. Сајт пружа информације о актуелном програму, условима финансирања истраживања и тематским целинама пројекта.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије пустило је у рад нови сајт највећег европског програма за финансирање научних истраживања и иновација ‒ Хоризонт 2020 (Horizon 2020). Нови сајт је на српском језику а заинтересовани га могу посетити на веб-адреси: http://horizon2020.mpn.gov.rs

Програм Хоризонт 2020, „вредан" 80 милијарди евра, доступан је српским научницима, али и другим физичким и правним лицима чија су интересовања у домену научних истраживања и иновација.

Нови сајт пружа све релевантне информације о актуелном оквирном програму, условима финансирања истраживања, тематским целинама Хоризонта, али и податке о тренутно важећим позивима.

Подршка изузетности у науци 

На сајту се могу пронаћи контакт подаци такозваних националних контакт особа, које могу пружити адекватне и правовремене информације о специфичним областима програма.

Хоризонт 2020 је програм Европске Уније за истраживање и иновације који траје од 2014. до 2020. године. Република Србија се убраја у категорију придружених земаља Хоризонта са равноправним условима учешћа.

Програм је осмишљен као главни инструмент за остваривање циљева стратегије Европа 2020, у којој значајно место заузимају истраживања, иновације и одрживи развој.

Хоризонт 2020 обједињује неколико носећих програма финансирања који подржавају изврсност у науци, лидерство у области индустрије, као и решавање великих друштвених изазова с којима се Европа и свет свакодневно суочавају, попут климатских промена, старења популације, обновљивих и зелених извора енергије, безбедности и слично.

Највећи део буџета, скоро четрдесет одсто, усмерен је на решавање управо тих изазова.

Привремени национални сајт реализовао је Центар за промоцију науке 2014. године.

Приредио: Бранислав Јарић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару