недеља, 18.09.2016, 09:27 -> 10:18
Извор: Eurovision
Аутор: Бојан Главонић
Швајцарска студија о меду
Истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед. За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине.
Захваљујући рентгенским снимцима пћелињег саћа, истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед.
Тим је користио компјутерску томографију како би мерио концентрацију шећера у ћелијама од воска, а да при томе није реметио осетљиви живот у колонији.
Открили су да пчеле користе неколико техника да би добиле зрео мед.
Пчеле користе нектар са цвећа и шећер који он садржи у великим количинама како би произвеле мед. Резерве меда у саћу омогућавају колонији да преживи зиму, време када храна са ливада није доступна.
Тај богати извор шећера такође цене и људи. Узимају га од пчела за сопствену употребу.
Упркос значају који мед има за пчелиња и људска друштва, мало тога се зна о самом процесу стварања меда.
Нова открића дала најдетаљнији увид у процес зрења меда
За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине који рефлектују концентрацију шећера.
Шаре показују да пчеле радилице користе различите обрасце понашања у производњи меда. Или облажу зидове танким слојевима концентрованог нектара и формирају прстенове или га гомилају у ћелији насумице стварајући грумење.
Током времена, те наслаге расту, прстенови се губе и спајају у нехомогену масу зрелог меда.
Изненађује то да зрео мед тако постаје маса нехомогене концентрације шећера. Неке од ћелија имају хомогене високе концентрације шећера и те концентрације превазилазе просечне концентрације за мед.
„Нова открића су неочекивана, и заједно са нашим претходним знањима дају нам јаснију слику о томе како се мед формира", каже Петер Нојман са Института за здравље пчела.
Нова открића дала до сада су најдетаљнији увид у процес зрења меда. Нова знања о стварању меда су од велике важности за пчеларе, јер могу да допринесу бољем управљању колонијама и допринесу повећању количине и бољем квалитету меда који се произведе.
Даље, праћењем путева нектара који пчеле донесу у кошницу, студије доприносе бољем разумевању загађења кошнице разним патогенима и пестицидима. То су два најважнија поља проучавања када се ради о здрављу пчела.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар