„Одмор башибозука“ Паје Јовановића од 5. марта у Конаку кнегиње Љубице

Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“, купљена на аукцији у Лондону, биће од 5. марта јавно изложена у Конаку кнегиње Љубице. Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић једна је од првих особа које су чувену слику виделе по доласку у Србију и за РТС открива зашто је дело Паје Јовановића посебно.

Аукција одржана у новембру у Лондону, на којој је дело Паје Јовановића Одмор башибозука поново прешло у власништво Србије, привукла је велику пажњу домаће јавности.

Слика је продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

То је први пут да је држава Србија учествовала на светској аукцији куће „Сотби“.

Слика је у Србију стигла 6. фебруара и директорка Музеја града Београда, Јелена Медаковић, једна је од првих који су је видели уживо.

Видели су је додуше наши сарадници пре тога у Лондону, али сам овде била једна од првих у тиму са мојим некадашњим ментором и са колегама конзерваторима“, каже Медаковићева додајући да је за њих било важно да виде све процедуре при паковању и заштити коју су применили британски конзерватори.

Морам да кажем да је слика таква како смо се надали да ће бити. Боје су живе. Слика је врло свежа, на дасци је, значи није на платну. Платно зна да даје некад мало загасити тон. Овде ви имате, условно речено, свежину, боје су већ примиле неки свој тон који се наравно деси након толико година од настанка, али она је дивна. Она је стварно једна од његових најуспелијих дела“, нагласила је директорка Музеја града Београда.

Према њеним речима, слика је у одличном стању и једино је потребно нешто мало рада на раму.

Слика је била у одличним условима. Ми знамо и колико је пута она продата и да је у међувремену била у једној изузетној колекцији. Ми не говоримо о некој слици која је анонимна, непозната. Од 1994. године пратимо њен траг, да тако кажем. Наш колега из Народног музеја, господин Петар Петровић, писао је, у каталогу се та слика налази, тако да смо ми искористили прилику и дошли у посед заиста једне од изузетно импресивних слика овог његовог периода и ове фазе“, објашњава гошћа Београдске хронике.

Највише мере обезбеђења

Није се знало како ће слика стићи у Србију, ни тачан датум, нити куда ће проћи. Обезбеђење слике Одмор башибозука у Конаку кнегиње Љубице подразумева највише физичко-техничке мере безбедности потпуну опремљеност свим могућим камерама физичке заштите, присуство људства униформисаног, неуниформисаног и наоружаног.

Слика ће бити изложена онолико колико буде интересовања неке две до три недеље сигурно, тако да сви могу да је виде. За викенд ћемо видети како иде са интересовањем и у том смислу појачати мере и безбедности и присуство наших водича и кустоса који могу да пруже све остале информације“, каже Јелена Медаковић.

Заинтересовани могу погледати све изложене слике у Конаку кнегиње Љубице и путем виртуелне туре.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије