Читај ми!

Длаке из ока? И то је могуће!

Звучи невероватно, готово бизарно, али је медицински лако објашњиво – длаке могу да расту и из очне јабучице, под условом да се на њој налази дермални лимобоид, као у случају овог младог Иранца.

Врло необичан здравствени проблем мучи једног младог Иранца – ретка врста цисте на очној јабучици из које расту длаке квари вид овом 19-годишњаку и ствара грозан осећај приликом трептања.

„Длакава јабучица" је последица лимбалног дермоида, ткива из којег могу да „проклијају" длаке, хрскавица, знојне жлезде, па чак и зуби, пише Дејли мејл.

Лекари ће ову врсту бенигног тумора, пречника пет, шест милиметара, морати хируршки да му уклоне, с обзиром на то да већ негативно утиче на свакодневни живот Иранца, као и на вид на десном оку, који је у односу на левотри пута слабији.

The New England Journal of Medicine позабавио се овим случајем након што су им стручњаци са  Универзитета медицинских наука „Табриз", у иранском граду Табризу, писали о њему.

„Није имао болове, али је та маса изазивала дефекте код вида, благе непријатности код трептања и осећај присуства страног тела", наводи се у журналу.

Младић тврди да је рођен са тим, као и да је ткиво расло током времена. Сада је двоструко веће од лимбалног дермоида које су лекари до сада виђали, рекао је др Ричард Миц, професор у Школи оптометрије при Универзитету „Индијана".

Иначе, лимбални дермоиди су врло ретки – јављају се код једног од 10.000 пацијената. „Видео сам само неколико у каријери, а прегледао сам око 100.000 људи", каже Миц.

Увек су конгенитални и могу се јавити на различитим деловима тела. Конкретно, циста у оку Иранца је од истог ткива које формира кожу.

Иако се зна да из њих могу расти и зуби, др Миц истиче да је готово сигуран да је никада није откривен случај да су некоме израсли „зуби из ока".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару