Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Изрешетано возило УН-а у Рафи; здравствени систем у Гази на рубу колапса

Сукоб Израела и Хамаса – 220. дан. Конвој возила са ознакама УН-а изрешетан је у Рафи, убијен је возач а тешко повређен један хуманитарац. Министарство здравља у Гази, упозорава да је здравствени систем због несташице горива у палестинској енклави на ивици колапса. Тврди да је најмање 35.091 Палестинац убијен у израелским нападима на Газу од 7. октобра. Израелска војска, истовремено, појачава нападе на избеглички камп Џабалија на северу Појасу Газе. Израел стаје на два минута током обележавања Дана сећања.

Изрешетано возило УН-а у Рафи; здравствени систем у Гази на рубу колапса Изрешетано возило УН-а у Рафи; здравствени систем у Гази на рубу колапса

Израел тврди да мора да изврши инвазију на Рафу да би демонтирао Хамас и вратио таоце заробљене у нападу 7. октобра.

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да Израел треба да има јасан, кредибилан план за заштиту цивила, који САД до сада нису виделе.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да САД и ЕУ нису урадиле довољно да натерају Израел на примирје.

Израел обележава Дан сећања, а начелник штаба ИДФ-а генерал-потпуковник Херци Халеви каже да је одговоран за погинуле војнике.

"Као командант Израелских одбрамбених снага сносим одговорност за чињеницу да ИДФ није успео у својој мисији да заштити грађане Израела 7. октобра. Сваки дан осећам због тога тежину на својим плећима", рекао је Халеви.

Израелска војска послала је тенкове у источно предграђе града Газе које је претрпело тешка бомбардовања која су уништила неколико кућа, укључујући и вишеспратнице.

Палестинци су известили о снажном израелском бомбардовању током ноћи у избегличком кампу Џабалија и другим областима у северном појасу Газе.

Најмање 35.034 Палестинаца је убијено, а 78.755 повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије