Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Хамас потврдио смрт још једног таоца; израелска војска наставила са нападима широм Газе

Сукоб Израела и Хамаса – 218. дан. Најмање 32 особе су погинуле, а на десетине их је повређено у израелским ракетним и артиљеријском нападима широм Појаса Газе, чиме је број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима од 7. октобра порастао на 34.971. Хамас је саопштио да је још један таоц подлегао повредама у Гази после израелских ваздушних напада. Израелска војска позвала је становнике насеља у централном делу града Рафе да се евакуишу док наставља операцију против Хамаса у том граду.

Хамас потврдио смрт још једног таоца; израелска војска наставила са нападима широм Газе Хамас потврдио смрт још једног таоца; израелска војска наставила са нападима широм Газе

Израелски ратни кабинет одобрио је проширење подручја деловања у Рафи. Неименовани извори рекли су америчким медијима да ће то бити одмерено ширење, које неће прећи црвену линију америчког председника Бајдена.

У току су жестоке борбе у јужном делу Рафе. Израелски тенкови пробијају се дубље у град.

"Ако морамо да стојимо сами, стајаћемо сами. Борићемо се зубима и ноктима. Данас смо много јачи. Одлучни смо и уједињени да победимо нашег непријатеља и оне који желе да нас униште", поручио је Бенјамин Нетанјаху.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ каже да ће Шпанија, Малта, Ирска и Словенија ускоро озваничити признање Палестине, што би, како је оценио, могло да подстакне друге чланице Уније да учине исто.

Генерална скупштина Уједињених нација подржала је резолуцију којом се проширују палестинска права у Уједињеним нацијама. Резолуција позива Савет безбедности да поново размотри палестински захтев за чланство у Уједињеним нацијама. До сада је Америка сваки покушај блокирала ветом.

Влада Србије усвојила је закључак којим се Гази упућује хуманитарна помоћ у роби, као вид помоћ угроженом становништву услед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Хуманитарне агенције Уједињених нација упозориле су раније да би све мање залихе хране и горива могле да доведу до тога да се операције помоћи зауставе у року од неколико дана у Гази, јер су значајни прелази затворени, што доводи и до затварања болница и још веће неухрањености.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије