Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Шеџаја у потпуној контроли израелских трупа; цела Газа у опасности од глади

Сукоб Израела и Хамаса – 76. дан. У израелским нападима на југу Појаса Газе погинуло најмање 24 цивила, саопштило Министарство здравља у Гази. ИДФ је саопштио да је четврт Шеџаја у граду Газа у потпуној контроли израелских трупа. Хамас тврди да је број страдалих Палестинаца премашио 20.000, од чега 8.000 деце. Рат у Гази "најопаснији сукоб икада" за представнике седме силе, саопштава Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ).

ИДФ: Шеџаја у потпуној контроли израелских трупа; цела Газа у опасности од глади ИДФ: Шеџаја у потпуној контроли израелских трупа; цела Газа у опасности од глади

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да ускоро не очекује нови споразум између Израела и Хамаса о ослобађању талаца из Газе, док су се у Каиру водили интензивни преговори уз посредовање Катара и Египта о новој хуманитарној паузи. 

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, међутим, рекао је да се рат наставља до уништења палестинске групе Хамас и ослобађања свих израелских талаца. 

С друге стране, званичник Хамаса Гази Хамад изјавио је да је њихов циљ заустављање рата, као и да их не занимају "кратке паузе". Јеменски Хути су, такође, истакли да спроводе општу мобилизацију да би припремили борце за учешће у рату на страни Хамаса у палестинској енклави.

Хамас је, истовремено, навео да је број страдалих Палестинаца од 7. октобра премашио 20.000, од чега 8.000 деце и 6.200 жена.

Француски председник Емануел Макрон поручио је да борба против терориста не значи уништење Појаса Газе и неселективне нападе на цивиле. Позвао је Израел да "заустави овакав приступ".

Савет безбедности Уједињених нација је, после одлагања у више наврата, за данас заказао гласање о резолуцији којом се позива нa прекид ватре и испоруку помоћи у Појас Газе.

За то време, из Уницефа је саопштено да деца у палестинској енклави имају приступ свега 10 одсто пијаће воде која им је потребна да би преживела.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије