Мјузикл "Зорба" на сцени у Крагујевцу

Култни бродвејски мјузикл "Зорба" премијерно је изведен на сцени "Јоаким Вујић" у Књажевско-српском театру. Комад потписују аутори вишеструко награђивани престижном наградом „Тони", а у Крагујевцу га је режирао пољски редитељ Витолд Мазуркијевич.

Култни мјузикл рађен је по роману "Грк Зорба" Никоса Казанцакиса, објављеном 1946. године, који је екранизован пре тачно шест деценија. Од 1968. је на Бродвеју и пред публиком широм света, а сада је стигао и у Крагујевац. За пољског редитеља част и изазов, иако га режира већ други пут у каријери.

“Први пут сам мјузикл "Зорба" режирао у свом позоришту у граду Бјелско-Бјали у Пољској, пре десет година и до сада је изведен више од 100 пута. Драго ми је што сам овај комад, рађен по бродвејској лиценци, уз мининалне адаптације, сада режирао и у Крагујевцу”, каже Витолд Мазуркијевич, пољски редитељ.

"Зорба" је био изазов и за кореографе.

“Знамо да је мјузикл један од најкомплекснијих облика сценске уметности, тако да нам је била потребна потупна концентрација и фокусираност да спојимо игру, музику и глуму”, наводи Јована Тодоровић, кореограф.

И успели су у томе чланови ансамбла Књажевско-српског театра. Њих 20 у два и по сата доноси причу о луталици који се против животних недаћа бори песмом и игром.

“Занимљиво је да лик Зорбе кога играм он сву своју тугу, кад му се деси смрт најближег он то провлачи кроз игру, кроз плес”, каже глумац Саша Пилиповић, а глумица Јасмина Димитријевић наводи: „ Свако време носи своје бреме и мислим да овај мјузикл то и поручују, да је живот прелеп чак и када се доживљавају катастрофе у том животу.”

После „Зорбе", још једна премијера - "На трагу", која ће 23. маја отворити "Јоакимове дане" у Крагујевцу. Пред публиком ће до 29. маја бити још шест представа.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије