Читај ми!

Подсећање на скок са девет хиљада метара

Пре 20 година 12 падобранаца 63. и 72. специјалне бригаде "Небеске видре" извело је скок за државни и светски рекорд. Део те легендарне екипе евоцирао је успомену на тај догађај симболичним скоком изнад Дрежника код Ужица.

Живописно ужичко село Дрежник и домаћинство Радивојевића, било је зборно место за поновно окупљање „Небеских видри". Тај тим искусних падобранаца пре две деценије извео је јединствени скок и тако реализовао идеју која је потекла од предводника тима.

“9.205 метара висине је био просечан резултат који смо остварили, с обзиром да смо носили барограф. Па када су се ти барографи очитали, то је средња вредност. Неки показао више, неки мање, али то је средња вредност. Оно што је посебно значајно је да смо ми тај рекорд направили без употребе кисеоника. Нисмо имали кисеоник кад смо скочили”, каже Ненад Кузмановић, пуковник у пензији и вођа „Небеских видри".

Поред рекорда падобранаца и пилот је померио границу висине лета за авион којим су летели, олакшавши летелицу скидањем разних делова.

“Плафон авиона је 8.450 метара али нигде ни у једном упуту за коришћење авиона не стоји и да је то са подвлачењем рампе за скок падобранаца”, наводи Зинаид Ибраковић, пилот потпуковник у пензији.
Мајке и супруге падобранаца немају упутство како да савладају стрепњу приликом сваког скока, без обзира на њихово искуство, каже Мира Радивојевић.

“Извините, баш ме сад емоције стигле. Тако ми је било и када је ћерка први пут скакала”, каже Мира Радивојевић.

Скок са висине од 2100 метара у Дрежнику за искусне „Небеске видре" била је рутина, а већ планирају и нове изазове.

“За који дан ћу отићи до Крита, доле да се договоримо око организације следећег дружења са Грцима. Воле они дружења као и ми. Нема граница, нити ће је бити. Гурамо докле може”, каже Јелесије Радивојевић, генерал у пензији и „Небеска видра".

Како би увек били спремни за скок, падобранци кажу да морају редовно да одржавају физичку кондицију, без обзира на године. А додатни адреналин обезбеђују честа дружења.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије