Читај ми!

Војислав Медић у Осијеку осуђен на 14 година затвора

Некадашњи судија Војног суда у Београду Војислав Медић осуђен је на 14 година затвора за ратни злочин против ратних заробљеника почињен од новембра 1991. до августа 1992. године, одлучио је Жупанијски суд у Осијеку. Одбрана најављује жалбу и поручује да ће инсистирати да се ново суђење измести у други суд.

Судско веће сматра да је тужилаштво доказало да је Војислав Медић био испитивач и да је злостављао хрватске војнике у логорима Сремска Митровица, Стајићево и Ниш након пада Вуковара новембра 1991.

У одмеравању казне у обзир су узели и чињеницу да, како кажу, оптужени није испољио кајање током поступка, али и да до сада није био осуђиван.

Ваше тврдње да сте били обичан судац и да сте у инкриминирано време радили на различитим предметима Војног суда у Београду и да због посла нисте могли напуштати радно место побијају раније изведени докази, а имајући у виду чињенице да сте на захтев високорангиранпг војнообавештајне службе управе за безбедност Војске ЈНА одлазили на рад изван своје радне области. То јасно упућује да нисте били обичан војни судац већ особа од поверења врха сигурности обавештајне службе и да сте се могли кретати без ограничења“, рекао је Председник судског већа Мирко Љубичи.

У казну ће бити урачунате и две године које је Медић провео у истражном затвору од хапшења 2022. Тужилаштво задовољно пресудом, одбрана изненађена, а породица најављује даљу правну борбу.

"У новом суђењу инсистираћемо и захтевати још у жалби да у поновљеном суђењу не суди више овај суд јер евидентно у овај суд не можемо имати поверења. Већина судаца или готово сви су судјеловали у овом поступку у било којој фази, у неким изванрасправним вијећима, оптужним вијећима или расправним вијећима. Не би било реално очекивати да би били непристрасни у тим околностима“, каже адвокат одбране Томислав Филаковић.

Изрицању пресуде, осим породице и медија, присуствовали су и сведоци тужилаштва, саслушани током суђења.

По објављивању пресуде знаће се да ли је донета једногласно или је било издвојеног мишљења. Одбрана има рок од 15 дана да поднесе жалбу.

 

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије