Читај ми!

Дан сећања на жртве усташких злочина - положени венци и одржан помен страдалима

У спомен-подручју Доња Градина, највећем стратишту Независне Државе Хрватске, делу концентрационог логора Јасеновац, обележен Дан сећања на жртве усташког злочина. Према мишљењу историчара, на том простору спровођен је системски геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Добро памтим језиве слике и насилно терање у логоре НДХ, рекла је Добрила Кукољ, преживели логораш. Јасеновац је највећи подземни град који Срби имају, рекао је председник РС Милорад Додик. Народ који је ово прошао, не може бити народ џелата, него народ жртва, поручује премијер Србије Милош Вучевић.

Дан сећања на жртве усташких злочина - положени венци и одржан помен страдалима Дан сећања на жртве усташких злочина - положени венци и одржан помен страдалима

Дан сећања обележен је поводом пробоја логораша из концентрационог логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи у НДХ од 1941. до 1945. године.

Комеморација у Доњој Градини почела је одавањем поште и полагањем венаца на гробном пољу "Тополе", у присуству званичника Србије и Републике Српске - председника Владе Србије Милоша Вучевића, председника Републике Српске Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, као и председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.

Након полагања венаца и цвећа, на гробном пољу "Кошуте" одржани су парастос и помен српским, јеврејским и ромским жртвама убијеним у усташком логору "Јасеновац".

Парастос је служио владика бањалучки Јефрем, после којег је јеврејску молитву читао врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел, а ромску председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић.

Добрила Кукољ: Добро памтим језиве слике и насилно терање у логоре НДХ

Жртвама у Доњој Градини поклонили су се њихови потомци, преживели логораши.

Добрила Кукољ била је дете, када је у Јасеновац одведена са само десет година.

"Добро памтим језиве слике и насилно терање у Савине логоре Независне државе Хрватске. Тежак тренутак је био када је мој четрнаести брат одвојен од мајке, тај плач, ти болови остају у мојој души, то ја носим са собом и мојом мајком и не могу никада заборавити", каже Добрила Кукољ, преживели логораш.

Додик: Јасеновац највећи подземни град који Срби имају

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да српски народ није заборавио злочине усташа у логору Јасеновац, где је, како је рекао, убијено више од 700 хиљада људи, од чега више од пола милиона Срба.

''Нисмо заборавили зло и знамо шта је НДХ. Знали смо за планове усташког режима да једну трећину побију, једну раселе, а једну покатоличе", рекао је Додик током свог обраћања на обележавању Дана сећања.

Оценио је да је страдање у Јасеновцу било јединствено у историји, истакавши да је Јасеновац ''највећи подземни град'' који имају Срби, у којем су људи убијани ''на 57 начина који су синоним за мучење''.

''Овде смо да поручимо нашим прецима да смо свесни њиховог мученичког страдања. Да искажемо све оно што је било као овде, кроз молитве, нашу веру, кроз оно што смо ми као званичници рекли. Да смо свесни на који начин и како су страдали. Овде смо да поручимо и младој генерацији да мора да зна ово'', рекао је Додик, додајући да Република Српска, заједно са владом Србије, а на предлог председника Србије Александра Вучића, почиње са изградњом ''монументалног споменика'' укупних српских страдања.

Навео је да ће следеће године, када ће бити обележено тачно 80 година од пробоја логора Јасеновац, уприличити још већу манифестацију.

''Уверен сам да ћемо тада бити сви на окупу поново. Ми из Републике Српске, председник Вучић и његов тим, и покушаћемо да замолимо и председника Израела да дође", рекао је Додик.

Вучевић: Народ који је ово прошао, не може бити народ џелата, него народ жртва

Премијер Србије Милош Вучевић поручио је у Доњој Градини да народ који је то прошао не може бити народ џелата, него народ жртва и да је на српском народу да верује у небеску правду и божију милост, "да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине".

"Под нашим ногама налазе се читави градови, наша деца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божијом милошћу дочекасмо је. Овде одајемо пошту, неми од бола за нашим родом и поколењима. Стотине хиљада оних, који су овде и сви су страдали као да нису људи. Клани, кувани, дављени, одрани, спаљени, силовани, мучени и живи сахрањивани", рекао је Вучевић у Доњој Градини где је присуствовао као изасланик председник Србије Александра Вучића.

Додао је да су размере злочина и геноцида толике да делују нестварно и да стварају два ефекта - први да "нико не верује да постоји место на свету где се од деце правио сапун", а други, како је истакао, да та рана толико боли и толико је велика и дубока да човек у очају не жели да о томе размишља и да на то мисли.

"Ова два феномена су најопаснија у нашој колективној свести. Опасан је то феномен јер је сећање на ове страдалнике наш идентитет и наш корен", рекао је Вучевић.

Навео је да народ који је прошао кроз такве злочине не може бити народ џелата, него народ жртва.

"Да се са овога места, заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да верујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати, настављач је дела оних који ово починише", поручио је Вучевић.

Додао је да је на српском народу да верује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство.

"И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде", рекао је Вучевић.

Мандић: Геноцид који може да се пореди са Аушвицом

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је рекао да је ово место утицало на обликовање читавог начина размишљања, где се десио геноцид који може да се пореди са Аушвицом.

"Дуго времена скривано од јавности, али већ неколико година постало је место где се сви ми окупљамо, сви ми који мислимо да је то важно као култура сећања да се негује за српски народ", истакао је Мандић.

Обележавању Дана сећања присуствују и председник привременог органа Града Београда Александар Шапић, министри у Влади Србије и други званичници, представници дипломатског кора, представници СУБНОР-а РС, делегација Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, Срба са Косова, Удружења Рома, Српског народног већа из Хрватске и невладиних организација из РС које окупљају бивше борце, породице погинулих и бивше логораше.

Грајф: Доња Градина је место обележено великом тугом и неизбрисивом историјом

Угледни светски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф изјавио је да данашње окупљање у Доњој Градини није само из разлога да се присетимо живота који су трагично изгубљени већ и да се суочимо и признамо истинитости наше садашњости.

"Данас смо се окупили овде у Доњој Градини у месту које је обележено великом тугом и неизбрисивом историјом", рекао је Грајф.

Грајф, који је и председник Независне међународне комисије за Сребреницу, навео је да је Доња Градина која је била у склопу злогласног логора Јасеновац, била његово главно губилиште и да је тмуран подсетник на најмрачнија поглавља људске окрутности током Другог светског рата.

"Овде смо да одамо почаст жртвама геноцида који је почињен над српским становништвом, жртвама ужасног јеврејског Холокауста и циљаног геноцида над Ромима који је почињен под режимима НДХ. Јединице која је вођена и створена уз помоћ нацистичке Немачке и коју је подржавала фашистичка Италија", рекао је Грајф.

Историчари: У Доњој Градини спровођен системски геноцид

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему Јасеновца, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ-а.

Према броју убијених, Јасеновац је трећи на светској листи логора, а по бруталностима које су почињене у њему – први, сматрају историчари.

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница, Доња Градина подсећа на страхоте. Реч је о стратишту на које су чамцима преко Саве довођени из Јасеновца Срби, Јевреји и Роми, где су на најсуровији начин погубљени.

Према мишљењу историчара, у Градини је спровођен системски геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима, због чега је неопходно неговати културу сећања.

Козарска Дубица је тада изгубила половину становништва. Почетком рата у Козарској Дубици је живело више од 30.000 становника, после рата било их је мање од 15.000.

Према налазима државне комисије, закључено је да је у систему логора Јасеновац усмрћено од пола милиона до 600.000 људи. Извештај је објављен и представљен у Међународном суду у Нирнбергу.

Гидеон Грајф, израелски стручњак за Холокауст који Јасеновац назива " Балкански Аушвиц", наводи да је страдало око 700.000 Срба, Јевреја, Рома и других. Огромну већину страдалника чинили су Срби.

Грајф је такође описао 57 метода мучења и убијања које су примењивале усташе.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије