Читај ми!

Власти у Приштини забраниле улазак патријарху Порфирију на КиМ

На прелазу Мердаре власти у Приштини нису дозволиле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би присуствовали у уторак свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији, потврђено је РТС-у у Патријаршији.

Из Патријаршије наводе да је патријарху Порфирију, без икаквог образложења забрањен улазак на Косово и Метохију.

"Са становишта људских права и слобода било ког човека, одлука да се поглавару Српске православне цркве и епископима забрани долазак у древно седиште Српске православне цркве јесте неразумна и неприхватљива, у исто време је тачна слика положаја српске цркве и српског народа на Косову и Метохији", наводе из Патријаршије.

Истиче се да патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што је до њих како би се престало са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретења српског патријарха, епископа и свештенства.

"Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим заједно помоли Богу што пре буде могуће", пише у саопштењу из патријаршије.

Патријарх: Сва врата ми отворена, осим врата мог дома

Патријарх Порфирије се огласио на Инстаграму наводећи да су му сва врата овог света отворена, а да су му само врата његовог дома, Пећке Патријаршије, затворена и да му не дају да у њега уђе.

"Као Патријарх српски, као грађанин и као верник знам и поручујем да ће та врата, пре или касније, отворити сам Бог. Они који су затворили врата дома молитве, чине зло најпре себи, а потом и свим људима, они су затворили врата за свако добро, благослов и срећу. Када патријарху српском овако ускраћују слободу кретања, шта ли се тек дешава са Србима који живе у гетима", упитао је патријарх.

Поручио им је да издрже "јер ко издржи до краја тај ће се спасити".

"Ако су затворили врата Пећке патријаршије за српског патријарха, сигурно је да не могу затворити нашу љубав и наше добре намере, сигурно је да је за нас, највише на Косову и Метохији, небо отворено и оно ће отворити сва врата које је зло затворило", поручио је патријарх.

Епархија рашко-призренска: Дубоко смо разочарани 

Епархија рашко-призренска саопштила је да је са својим свештенством, монаштвом и верним народом са дубоким разочарењем примила одлуку привремених приштинских власти којом је забрањен улазак српском патријарху Порфирију и епископима у његовој пратњи на КиМ, како би заједно са осталим архијерејима учествовали у служењу Свете Литургије у Пећкој Патријаршији и свечаном отварању овогодишњег сабора архијереја СПЦ.

"Нажалост, ово није први пут да се забрањује улазак нашем Патријарху и посета Пећкој Патријаршији, древном историјском седишту наше Цркве и 800 година старом дому српских православних архиепископа и патријараха. Патријарха Порфирија и наше архијереје верни народ је очекивао са радошћу. Верници су почетак Св. Архијерејског сабора у Пећкој Патријаршији видели као снажну подршку Цркве у нашим настојањима да истрајемо на овим просторима у тешким временима", наводи се у саопштењу епархије Рашко-призренске.

У саопштењу се додаје да су верска права и слободе које су потребне српском народу и Цркви на КиМ универзална права која се подразумевају у сваком друштву које жели да почива на владавини права.

"Онемогућавање слободе на верска окупљања, одсуство слободе кретања верских великодостојника и права на њихов пасторални рад додатно показују алармантно тешку ситуацију у којој живи наш народ са својом Црквом на овом простору", додаје се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска наглашава да је главни циљ Српске православне цркве добробит својих верника и нормалан суживот са свим људима добре воље на овим просторима.

"Ту поруку је Патријарх српски Порфирије редовно понављао када би год боравио на КиМ или говорио о њему, наглашавајући увек да сви људи треба да живе у миру и међусобном поштовању", истакли су из епархије.

Мешихат Исламске заједнице: Неисламски и нечовечни потез Приштине

Мешихат Исламске заједнице Србије осудио је ''неисламски нечовечни поступак'' привремених власти у Приштини којим је патријарх СПЦ Порфирије спречен да посети вернике и сународнике на КиМ.

''Такво понашање је недопустиво и не доприноси међуљудским и међусуседским односима које нам Узвишени Бог заповеда свима'', наводи се у саопштењу Мешихата.

Сабор СПЦ на Врачару уместо у Пећкој петријаршији

Из Патријаршије наводе да због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, где ће у девет сати почети литургија.

Сабор ће сутра почети у крипти призивом Светог духа у Храму Светог Саве где ће се окупити сви архијереји СПЦ.

Радни део Сабора под председништвом патријарха Порфирија почеће у Крипти Храма Светог Саве, а поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане седнице обратити архијерејима и истакнути најзначајнија дешавања у току протекле године и указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недељу дана.

Најава о плановима патријарха послата у складу са важећим споразумима

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је патријарху забрањен улазак на КиМ по директној наредби Аљбина Куртија.

"Патријарх српски је данас у 13.30 часова требало да пређе административни прелаз Мердаре како би се упутио у вековно седиште српских архиепископа и патријарха, али у тренутку када се он налазио надомак прелаза, из Приштине је стигла забрана у којој се наводи да поглавар СПЦ не може да уђе на простор Косова и Метохије", рекао је Петковић.

У саопштењу се наводи да је официр за везу Београда у складу са свим важећим споразумима и процедурама послао најаву о плановима поглавара СПЦ да у Пећкој патријаршији присуствује првом дану Сабора СПЦ.

“Таква политика, политика мржње, верске нетолеранције, угњетавања, забрана кандидовала је такозвано Косово за чланство у Савету Европе и нека се над том чињеницом у светлу данашњих догађаја добро замисле сви они представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају“, поручио је Петковић.

И Српска листа је осудила “срамну и неразумну одлуку режима Аљбина Куртија да забрани патријарху српском Порфирију да дође у свој дом“.

“Ова одлука је још једна у низу са циљем прогона и забране свега српског на Косову и Метохији пред очима међународне заједнице која је врло агилна и бучна када треба бранити права Албанаца. Данас ћуте и не проговарају на ово срамно антицивилизацијско понашање Куртија у 21. веку“, саопштила је Српска листа.

субота, 15. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије