Читај ми!

Стано: Нови састанак главних преговарача Београда и Приштине о динару у среду у Бриселу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, на којој ће се разговарати о проналажењу решења у вези са одлуком такозване централне банке у Приштини о употреби динара биће одржана у среду у Бриселу, најавио је портпарол Европске комисије Петер Стано.

Петер Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да ЕУ очекује да обе стране покажу флексибилност и спремност да постигну компромис.

На питање који су наредни кораци у дијалогу након шест састанака о овом питању, а пошто је истекао прелазни период који је банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе о забрани употребе динара, Стано је рекао да је следећи корак одржавање новог састанка.

"Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине позвао је главне преговараче обе стране да наставе разговоре. Они ће се састати у среду овде у Бриселу и наставиће разговоре о проналажењу одрживог привременог решења за људе погођене одлуком Централне банке Kосова о готовинском пословању. У ишчекивању састанка у среду, ЕУ очекује да обе стране покажу флексибилност и спремност да постигну компромис", рекао је Стано.

Додао је да се ЕУ, са сваким састанком у оквиру дијалога Београда и Приштине, нада да ће то бити коначни састанак који ће се бавити тим конкретним питањем јер, како је навео, таква питања скрећу пажњу са онога што је заиста потребно.

"А оно што је заиста потребно је напредак у примени такозваног Охридског споразума са његовим анексом за имплементацију. Тако да се надамо да ће стране моћи да се понашају у европском духу и постигну неопходан компромис", навео је Стано.

"Потребна спремност обе стране да постигну прихватљив компромис"

Нагласио је да, као и све у дијалогу, то не зависи од онога шта ЕУ жели, већ од спремности и способности две стране да постигну прихватљив компромис.

На питање да ли су Београд и Приштина поднели предлоге за решавање питања динара, Стано је рекао да је питање онога што су две стране урадиле најбоље да буде упућено њима, јер су они у најбољем положају да говоре у своје име.

"Могу да кажем у име ЕУ као посредника да смо ми овде, ми покушавамо да нађемо излаз за одрживо привремено решење за људе погођене овом одлуком Централне банке Kосова и искрено очекујемо да обе стране дођу у Брисел на овај седми састанак да разговарамо о том питању и да буду спремни да пронађемо решење које је прихватљиво и за једну и за другу и које пре свега одговара потребама људи на које је утицала ова одлука на терену", навео је Стано.

Указао је да ЕУ, након свих састанака који су одржани, очекује од обе стране да се понашају на европски начин и да буду спремне на постизање компромиса.

"Kо је рекао шта, ко је шта урадио и ко је шта одбио није начин на који ми водимо преговоре. Ово су састанци на нивоу главних преговарача. Главни преговарачи нису највиши политички ниво", навео је Стано упитан која страна је одбила предлог специјалног изасланика Мирослава Лајчака за решење овог питања и да ли су потребне нове идеје и нови предлози или се чека одговор Београда и Приштине на предлог који је на столу.

"Апелујемо на две стране да покажу спремност да се понашају на европски начин"

Истакао је да главни преговарачи покушавају да током састанака нађу решење и да разговарају на поверљив начин што је, како је навео, и европски начин да се унапреде дипломатски процеси на техничком нивоу, а не преко медија и у јавности "оптуживањем и упирањем прстом једних у друге".

"Европска унија наставља да пружа своје услуге и наставља да им помаже да пронађу начин како да почну да се понашају на европски начин и како да постигну компромис који је веома потребан, јер утиче на људе на терену", поручио је Стано.

Нагласио је и да се због посвећивања енергије на решавање питања динара на "пет, шест седам или осам састанака" не решавају питања која су још хитнија, а то је, како је рекао, спровођење споразума постигнутих у оквиру дијалога.

Стано је додао да ЕУ апелује на две стране да "покажу неопходну спремност да се понашају на европски начин" и да се коначно постигне договор око компромисног решења, јер ће од њега, како је навео, на крају корист имати људи који су погођени одлуком банке у Приштини.

На Косову и Метохији сада су могуће само трансакције у еврима, након што је истекао прелазни период који је такозвана централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе којом се забрањује употреба динара на КиМ.

Последња рунда дијалога Београда и Приштине одржана је 25. априла у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је тада да су разговори били тешки и напети, као и да су имали директне разговоре са приштинском страном.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак навео је да је на том састанку представио нови компромис за питање динара.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије