Читај ми!

Кецмановићи неће сведочити у парници по тужби Дукића, испитане директорка школе, разредна и учитељица

У Вишем суду у Београду настављен је парнични поступак против оца, мајке и дечака који је 3. маја прошле године у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе. Сведочиле тадашња директорка школе, разредна и учитељица дечака који је пуцао. Његови родитељи, Владимир и Миљана Кецмановић, одлучили да не сведоче у овом поступку.

Родитељи дечака К. К. који је 3. маја прошле године у ОШ "Владислав Рибникар" убио 10 особа, одлучили су да не сведоче у парничном поступку по тужби породице Дукић, чија је ћерка тада убијена.

То је суду пренела њихова авокатица Марина Ивеља, наводећи да они нису у стању да износе одбрану, а што су увидели након што су одбрану изнели у кривичном поступку.

Пуномоћница породице Дукић, Снежана Дуњић је истакла да се зна ко су жртве и да не би требало да се мешају те тезе.

"Нама није јасан такав став, јер овде долази до потпуне замене тезе и они од себе праве жртве, а заправо таквим својим понашањем продубљују и повећавају душевну бол породица убијене деце које су у суд дошле ради емотивне сатисфакције и задовољења потребе да сазнају истину, али очигледно је да ће бити ускраћени за то", рекла је Дуњић.

Тврди да је потпуно јасно да је утврђена незаконитост у поступању школе, указујући на записник о ванредном инспекцијском надзору који је обављен након трагедије, где, како је навела, има 37 подтачака у којима су недостаци и незаконитости.

Испитане тадашња директорка, разредна и учитељица К. К.

У наставку суђења данас су испитане тадашња директорка школе Снежана Кнежевић, затим Нада Булатовић Радоњић која је била разредна дечаку К. К. током 6. разреда, и његова некадашња учитељица Весна Белами.

Снежана Кнежевић је одговарала на питања суда, пуномоћника породице Дукић и браниоца породице Кецмановић, при чему је детаљно објаснила поступак промене смене ђака, као и процес расподеле ученика у билингвална одељења.

Кнежевић је одговарајући на питања рекла да је чула за К. К., односно да је имао добре оцене и да је ишао на такмичења, док је навела и да је његовог оца упознала једном приликом у школи када је дошло до несугласице у разреду његове млађе ћерке.

Детаљно је причала о школском полицајцу, програмима о спречавању насиља, раду психолога и психијатра, као и неправилностима у школи које су утврђене ванредним инспекцијским надзором након 3. маја.

Причајући о 3. мају, Кнежевић је нагласила да су јој стизале поруке забринутих родитеља али су јој припадници МУП-а рекли да им не одговара док не утврде ко је убијен. На питање да ли осећа кривицу након тог догађаја, рекла је да не верује да постоји неко ко је повезан са овим случајем, а да не осећа одговорност.

Разредна: К. К. се постављао изнад саговорника

Некадашња разредна Радоњић Булатовић је поновила да је имала осећај да се К. К. током разговора поставља изнад саговорника, додајући да је током 6. разреда имао укупно 213 оправданих изостанака што, како је оценила, није било неуобичајно.

Учитељица Белами је навела да К. К. и његову млађу сестру сваки дан у школу доводила дадиља, док је мајка једном месечно можда долазила по њих у школу.

Додала је да су Миљана и Владимир Кецмановић долазили сваки пут на отворена врата у школи и да би тад питали учитељицу на шта треба да обрате пажњу и, како је рекла, само то би их занимало.

Белами је истакла да се код К. К. видео “озбиљан рад код куће”, наводећи да је он поред књиге за школу из математике имао још једну у којој је вежбао, као и да се видело колико је начитан јер му је речник био богатији у односу на друге ђаке.

На питање пуномоћнице Дуњић да ли је знала да К. К. воли оружје, Белами је рекла да није и да је он у својој торби стално носио књиге, као и да је дуго размишљала због чега је починио масакр али јој ништа није падало на памет.

Описала га је као раздраганог и веселог дечака који је волео да препричава књиге својим другарима и да глуми, а они би се оклупили око њега и помно га слушали.

Пуномоћница: Логично да Кецмановићи буду бар делимично лишени родитељског права

На самом почетку суђења пуномоћница породице Дукић, Снежана Дуњић је објаснила да је Миљани Кецмановић забрањено да посећује сина, док је њен супруг у притвору, те да не обављају родитељску дужност због чега је она рекла да је логично да они буду бар делимично лишени родитељског права.

"Владимир и Миљана Кецмановић су хладни људи који се нису бавили својим сином, они хладним наступом продубљују бол оштећених", истакла је Дуњић.

Наставак суђења је заказан за 20. јун, када су позвани разредна VII 2 разреда у ком је почињен масакр, као и педагог и психолог.

Претходно суђење је одложено због изостанка Кецмановића, који су, како су пренели њихови адвокати, најпре желели да сведоче у кривичном поступку, па тек онда у парничном.

У кривичном поступку саслушани су Кецмановићи, мада још није окончано постављање питања чланова породица оштећених Миљани Кецмановић, што би требало да се настави 21. маја.

Суд ће одлучивати о овој тужби тек по окончању парничног поступка, и донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.

Тужба због накнаде нематеријалне штете

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Овом тужбом је затражена и новчана рента односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Суд је раније одредио, у односу на оца дечака, привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.

У парничном поступку против дечакове мајке Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, односно да је блокирана за продају и изнајмљивање.

Пред Вишим судом у Београду у току је кривични поступак против оца и мајке дечака, као и инструктора и власника стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К. К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година.

Поред овог парничног поступка води се још четири парнична поступка по тужби рањених и чланова породице убијених.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије