Вучевић: Србија најбољи пример развоја инфраструктуре дуж "Појаса и пута"

Србија је најбољи пример развоја инфраструктуре међу земљама чланицама Иницијативе "Појас и пут "- једна је од порука четврте тинк-тенк конференције коју организује Институт за појас и пут. Отварајући конференцију премијер Србије је поручио да челично пријатељство Србије и Кине представља темељ заједнице две земље за заједничку будућност.

Конференцији у којој учествују представници 15 земаља са четири контитента, заједно са премијером Вучевићем, отворио је кинески амбасадор Ли, који је навео да је посета председника Сија Београду основа за још боље односе две земље.

Вучевић је поручио да Србија представља најбољи пример развоја инфраструктуре у оквиру Иницијативе "Појас и пут" и да челично пријатељство Србије и Кине представља темељ заједнице две земље за заједничку будућност.

"Србија и Кина имају врло јасан план и жељу да наставе сарадњу кроз заједничку будућност на равноправним основама", изјавио је Вучевић на отварању Конференције, која се у Палати Србија одржава под покровитељством Владе Републике Србије и амбасаде Народне Републике Кине у Србији.

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић рекао је да бисмо достојанствено бранили тековине међународног права потребни су нам пријатељи они који ће искрено заступати не наше ставове већ принципе међународног права.

"Нас је повезало челично пријатељство али и крв српског и кинеског народа проливена недалеко одавде чију смо годишњицу недавно обележили. Бомбе нисмо ми бирали али јесмо како ћемо одговорити. Одоговорили смо тако што је на том месту никао најлепши културни центар, кутлура је одоговр на бомбе, мир је одоговр на рат, равноправност је одоговр на хегемонију и демонтстрацију силе", рекао је Вучевић.

Амбасадор НР Кине у Србији Ли Минг каже да недавно када су се сепаратистичке снаге на Тајвану и неке спољне снаге умешале створила се несигурност у вези са статусом Тајвана.

"Лажно су тврдиле да резолуција Генералне скупштине Уједињених нација није решила питање Тајвана у том телу, Србија је тада чврство стала на страну међународног права, правичности и правде. Чврсто се држала политичке посвећености што у потпуности одржава дубоко политичко поверење између Кине и Србије. Кина изражава захвалност због тога као и увек чврсто ће подржати суштинске интересе Србије, суверенитет и територијални интегритет", рекао је Ли Минг.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије