Читај ми!

Од маја тржишне цене струје и гаса, кога чека појефтињење а ко стрепи од поскупљења

Због енергетске кризе, Влада је цене струје и гаса држала под контролом. Од маја цена се формира на тржишту и стекли су се услови за појефтињeње за привреду - струје за више од 20 одсто, а гаса 15 процената. За домаћинства цене остају исте, а у ЕПС-у и "Србијагасу" кажу да до краја године неће бити ни поскупљења.

Уговори о снабдевању истичу крајем овог месеца, па ЕПС већ шаље нове понуде. Појединачно се преговара са сваким привредником. У зависности од тога на који период и која количина струје се уговара, могу се одлучити за неку од опција: непроменљиву цену или променљиву, уз тромесечно усклађивање са тржишном ценом. Сваки уговор је пословна тајна.

"Електропривреда Србије" нуди купцима услугу снабдевања електричном енергијом по ценама знатно нижим од досадашње ограничене цене од 119,67 евра по MWh. Цене се формирају на основу више фактора: укупне потрошњe, дијаграма потрошње и тржишних прилика", саопштава ЕПС.

Иако цена гаса на еврпским берзама расте, на нашем тржишту стекли су се услови за појефтињење. За индустрију и комерцијалне потрошаче цена ће бити 15 посто нижа.

Реална цена гаса, нема субвенционисања

"Домаћинства су на јавном снабдевању и ту нећемо ништа мењати. Дакле више нема субвенционисања гаса. Биле су расправе унутар Владе Србије, биле су расправе у Министарству енергетике и финасија. Дуго смо водили ту социјалну политику, знате да је то коштало више од милијарду долара, тиме смо заштитили купце, привреду, радна места. И сада смо донели одлуку да од 1. маја више нема субвенционисања гаса од стране Владе Србије или кредитног задужења `Србијагаса`. Биће реална цена. Створили су се услови да гас појефтини за индустријске потрошаче и оне који су на слободном тржишту", итиче Душан Бајатовић, директор "Србијагаса".

У првим реакцијама привредници - задовољни, посебно они чија делатност зависи од оба енергента.

Цане Јовановић, власник фирме "Поло" Чачак подсећа да су 2023. године у односу на 2022. била екстремна поскупљења.

"Верујте када смо поредили трошкове, то су били су расходи од 20 до 100 посто већи. Тако да свако умањење улива наду да будемо конкурентни на тржишту. Основни су трошкови енергенти од чега све потиче и где ни један производ не може да прође у калкулацији енергију", указује Јовановић.

За разлику од струје, код које доминира домаћа производња, у снабдевању гасом и нафтом Србија зависи од увоза. А априлски раст цена нафте погурао је и цену гаса на светским берзама, и то 25 посто.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво