Читај ми!

Ђукић Дејановићева о инциденту у Рибникару: Свако је предузео мере из својих надлежности

Поводом недавне ситуације у ОШ "Владислав Рибникар" када је у ранцу једног ученика пронађен нож, министарка просвете Слвица Ђукић Дејановић објашњава да је свако предузео све мере из својих надлежности. Наводи да се и даље не зна да ли је у питању нож ученика или је подметнут. Поводом новог школског правилника, министарка је рекла да нема одредби којом родитељи оцењују наставнике, већ наставници оцењују наставника за кога родитељи изразе сумњу да не раде свој посао најквалитетније.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је поводом недавне ситуације у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, када је у ранцу једног ученика пронађен нож, да је свако предузео све мере из својих надлежности.

"Добро је што је у Рибникару на време пронађен нож. Ми за сада не знамо ни да ли је то његов нож, да ли му је ту стављен или да ли је то нека манифестација игре страха. Предузели смо све мере, свако из своје надлежности", рекла је Ђукић Дејановић.

Објашњава да је директор школе обавестио Министарство унутрашњих послова, Центар за социјални рад.

"Стручњаци Института за ментално здравље и Удружење психолога су у школи и покушавају да тај степен ретрауматизације и психичког бола и страха који деца и људи имају тамо буде на што нижем нивоу, како би се васпитно-образовне активности одвијале", наводи министарка просвете.

Када је у питању ношење оружја и оруђа, које може неког тешко да повреди, од стране ученика у било којој школи, министарство прати како реагује школа.

"Свакодневно се дешавају ситуације које ми не желимо, али ту је одговорност школа огромна и ја се захваљујем свим дирекотрима и наставницима, што чине све да не дође до нежељених последица. Школа о којој причамо је предузела све што је у њеног ингеренцији и није дошло до инцидентне ситуације", рекла је Ђукић Дејановић.

Наставници оцењују наставнике

Министарка просвете изјавила је, поводом више правилника који је министарство донело, да после доношења закона везаних за основно и средње образовање – нема одредби којом родитељи оцењују наставнике, већ наставници оцењују наставника за кога родитељи изразе сумњу да не раде свој посао најквалитетније.

Министарка објашњава да је и раније је постојало да родитељи, ако сматрају да неки наставник крши закон и прописе, имају право и појединачно да се жале и школи и то право им није одузето.

"Овим правилником смо регулисали следеће: Ако у једном одељењу, више од половине родитеља сматра да неки наставник или разредни старешина, у процесу рада, предавања, оцењивања, евалуације ученика крши одређена правила школе, може да се обрати школи и школа је та која кроз одговор директора и стручног већа оцењује да ли је та примедба основана или није", рекла је Славица Ђукић Дејановић новинарима у Чачку.

Како даље објашњава, ако примедба није основана, обавештава родитеље о томе, а ако је основана предузима се читав низ мера.

"То су најчешће менторски рад, едукација како би компетентност наставника била што је могуће квалитетнија", навела је Славица Ђукић Дејановић.

Министарка каже да наставници оцењују наставника за кога више од половине родитеља изрази сумњу да не ради свој посао најквалитетније.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије