Право на сутра-Специјал, 13.емисија

Од 2008. године, Европска унија у Србији финансира Пројекат бесплатне правне помоћи, који избеглицама, интерно расељеним лицима и повратницима по споразуму о реадмисији обезбеђује подршку и бесплатну правну помоћ у решавању низа правних проблема, од имовинских у местима порекла, до прибављања личних докумената неопходних за регулисање њиховог грађанског статуса и остваривања свих права која имају у Републици Србији.

Та, бесплатна помоћ се огледа у проналажењу извода из матичних књига рођених у местима порекла, прибављање уверења о држављанству, извода из матичних књига венчаних, листова непокретности, уверења о школској спреми, радних књижица, уверења о јединственом матичном броју грађана и слично... Пројекат обезбеђује правовремену и потпуну правну асистенцију - информисање, саветовање, писање поднесака, заступање, одлазак у њихове родне градове где су надлежне институције од којих се документација тражи, као и на рочишта у судовима где се воде процеси за имовину коју избегли или расељени потражују.

Правници пројекта бесплатне правне помоћи су своје кориснике заступали у готово 8.000 предмета и помогли у заштити и остваривању њихових основних људских права, кроз механизме обезбеђивања бесплатне правне подршке у тим процесима.

Пројекат је резултат сарадње између Владе Републике Србије и Европске уније, а доприноси решавању статуса држављанства, социјалног и здравственог осигурања, регулисања пензија, радног односа, регулисање статуса имовине у местима њиховог порекла, и решавања Уредник стамбеног питања избеглица, интерно расељених лица и повратника по основу споразума о реадмисији.

Судбине људи који припадају овим категоријама становништва и невоље на које су наилазили, као и успешно завршени процеси којима је за њих прибављена неопходна документација, теме су емисија „Право на сутра - специјал", као примери који говоре да су, уз бесплатну правну помоћ, коју овај пројекат обезбеђује - њихови проблеми решиви.

Уредница: Јелена Божовић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије