Алгоритам: Трећа емисија

Можда не знате да реч АЛГОРИТАМ дугујемо иранском математичару Мухамеду Ал Хорезмију, од чијег презимена је настала та реч, сплетом занимљивих околности. Данас је та реч широко у употреби. И мада не постоји јединствена и општеприхваћена дефиниција, подразумева се да је алгоритам описана процедура за обављање посла, испуњење неког задатка, пут до жељеног исхода.

И програми и системи, и компјутерски али и сви остали, функционишу на сличан начин. Њихов код се састоји од алгоритама који им говоре шта да раде. Рецимо да желимо да користимо апликацију за навигацију да бисмо добили упутства. Када укуцамо одредиште, апликација користи алгоритам да погледа различите доступне руте. Затим, користи другачији алгоритам за проверу тренутног саобраћаја. А онда трећи алгоритам узима ту информацију и израчунава најбољу доступну руту.

И иновације имају своје алгоритме. Данас ћемо са вама поделити алгоритме науке и иновација занимљивих лабораторија на Машинском факултету Универзитета у Београду, и алгоритам успеха Математичког института Српске академије наука и уметности – нашег националног института са изузетном репутацијом у свету. Чућемо и како се подстиче родна равноправности баш у математици, односно какав је то алгоритам који обезбеђује једнаке услове за све – кроз приказ великог пројекта који се финансира из Програма Хоризонт 2020 Европске комисије а у коме учествују партнери из Србије.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије