Декодирање науке: Љубомора

Проблем љубоморе се среће у свим групама и заједницама управо због сталне потребе за освајањем пажње и подршке ауторитета. Датира негде из егзистенцијалних потреба човека и опстанка. Антрополози наводе да нам љубомора служи као одбрамбени механизам, налик оном у животињском свету.

Према психоаналитичару Ото Фенихелу, "најљубоморнији су они који не могу волети, али који морају осећати да су вољени."

Најчешће када говоримо о љубомори, имамо у виду насиље које прати љубомору и промену партнера. То насиље је најчешће везано за мушки пол, зато што су агресивнији од жена у партнерском односу када се појави љубомора. Међутим у старој Грчкој је важило правило да је најгоре што мушкарца може задесити љубомора жене, јер она може да га доведе до потпуног уништења па ако уништи и саму себе.

Љубомора погађа већину људи, без обзира на њихов узраст, пол и сексуалну оријентацију. Иако се у партнерским односима често ставља у први план, ни код деце није ретка појава. Насиље у породици је веома комплексан глобални феномен који се јавља независно од културолошког контекста, социјалног положаја и нивоа образовања. Током живота стичемо искуство и откривамо механизме, помоћу којих можемо решити проблеме који су неминовни. Kвалитетан однос се гради и не постоји универзалан начин како превазићи љубомору.

Гледајући емисију сазнајте зашто је важно поставити границе у односу на време, као и како контролисати љубомору. О свим аспектима љубоморе у емисији нам говоре прим. др Бранко Вуковић неуропсихијатар и породични психотерапеут, Радмила Вулић Бојовић породични психотерапеут, Зоран Бар психолог и психотерапијски саветник, Јована Анђелковић дипломирани специјални педагог и Анастасија Поторејко илустраторка и сликарка.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије