Читај ми!

Крос РТС-а "Кроз Србију" - највеће крос такмичење на свету

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић из студија РТС-а означила је почетак највећег и најмасовнијег крос такмичења на свету, 34. по реду РТС-овом кроса "Кроз Србију".

Крос РТС-а основан је пре 34 године. Од једнодневног међународног такмичења одржаваног 17 година у Сремској Митровици, израстао је у целогодишњу спортску и образовно-уметничку манифестацију.

"Свака физичка активност која има масовни карактер, која је усмерена са циљем да дете пре свега испољи потребу да се дружи, да негује заједништво у спортским активностима, да негује потребу за компетицију и компетенцију, другарство, идеје да је физичка активност, не само део здравља, него и лепог живота - то није само моја асоцијација, него и највећег броја родитеља, наставника, васпитача и свима онима који подржавају активност РТС-а. У име образовног система свима захваљујем, навела је Славица Ђукић Дејановић.

На програму су две трке за предшколце, 16 за основце и осам за средњошколце. Такмичарске стазе су широм Србије, углавном у двориштима вртића и школа. Такмиче се деца и млади који то желе и нису ослобођени наставе физичког васпитања. Очекује се да ће кроз циљ проћи више од 400.000 такмичара.

Уз Крос РТС-а "Кроз Србију", одвија се и Крос РТС-а "У дијаспори". До краја јуна одржаваће се трке широм света, а у њима ће учествовати углавном ђаци допунских школа на српском језику.

Први прелиминарни резултати очекују се око 15.00 сати, а коначни у уторак 21. маја.

За најуспешније такмичење обезбеђене су бројне награде и трофеји, као и дипломе оснивача Кроса РТС-а - Радио Београда, који ове године слави 100. рођендан.

До сада је кроз циљ прошло око девет милиона предшколаца, ђака и активних такмичара.

Крај септембра и октобар је резервисан за Крос серију РТС-а, када ће са предшколцима и ђацима трчати и чланови атлетских клубова из земље и иностранства.

Од 21. до 29. јуна за децу из Српских допунских школа организује се и спортско-едукативни камп "Краљево 2024".

До краја године одржавају се и образовни и уметнички садржаји Кроса РТС-а: Умрежена Србија, Идентитетска веза, СтрипФест, ФилмФест, Фестивал илустарције и цртежа и Сабор спортске карикатуре и фотографије.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије