Љубљана: Мај у знаку српске културе

Трећу годину заредом у Словенији се обележава Месец српске културе.

Манифестација је отворена  изложбом „Од соколских друштава до првог Олимпијског комитета Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца“ Музеја града Београда. У  изложбеном простору Парохијског дома, представницима Олимпијског комитета Словеније, дипломатског кора, дијаспоре и СПЦ, обратили су се отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словенији Горан Марковић и директорка МГБ Јелена Медаковић. Највише интересовања изазвале су златне олимпијске медаље Милице Мандић и портрет чувеног љубљанског градоначелника Ивана Хрибара у одећи сокола.

У Мини театру у Љубљани и Прешерновом театру у Крању позориште „Дадов“ из Београда одиграло је представу „Родитељи“.

Централна манифестација трећег Месеца српске културе била је резервисана за наступ Националног ансамбла Коло. У Цанкарјевом дому који је био попуњен до последњег места, „Коло“ је дигло на ноге публику и показало зашто је амбасадор српске културе и традиције.

У оквиру трећег Месеца српске културе одржаће се радионице дечјег писца и аниматора Уроша Петровића у Љубљана, Постојни, Копру, Сајам урбаних пчелара Београда, наступ Немање Нешића и Милоша Зупца на концерту шансона на стихове словеначких и српских песника, те наступ песника из Новог Сада: Игора Мировића, Селимира Радуловића и Ненада Шапоње.

Трећи месец српске културе затвара се великом изложбом на отвореном „Андрић и Словенија, љубав без краја“, на Галусовом набрежју у центру Љубљане.

Трећи месец српске културе у Словенији прати и кампања плаката на 20 огласних места у Љубљани, који на атрактиван начин посетиоцима представља ову манифестацију.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије