Маја Херман Секулић проглашена за једну од "50 незаборавних жена Европе"

Наша угледна књижевница, песник и преводилац, Маја Херман Секулић, изабрана је као једини представник наше земље међу 50 знаменитих жена и стубова културе Европе у антологији "Европа" великог Стоклхолм пројекта у 5 томова.

Она је до сада и једина Српкиња која је одбранила докторат на престижном универзитету Принстон у САД-у, а сада је и потпредседник Интернационалне Академије етике (ИЕА) из Индије и званично је била проглашена за вишеструког амбасадора културе, књжевности и добре воље под покровитељством Унеска.

Она има и почасну титулу "Глобалне иконе поезије", и једна је од наших највише награђиваних уметница у свету.

Профил Маје Херман Секулић појавиће се у 3. тому "Европа" великог Стокхолм пројекта у 5 томова, од којих сваки покрива по један од пет континената, а чији је аутор уважена др Танет Тибурсио Маркес, идеолог, архитекта, глобални лидер Уније хиспаноамеричких писаца и председник организације Мил Ментес и Форбса из Мексика.

У жирију су били кандидат за Нобелову награду за мир, Ева Лијану Петропуло, амбасадор и популарни дечји писац из Грчке, и проф. др Кристијан Титсе, председник Удружења за мир (UNAccc) из Аргентине.

Поред овог великог признања за нашу ауторку и нашу земљу, Маја Херман је недавно проглашена и за Почасног оснивача Дана грчког песника Константина Кавафија у Валосу, а њене песме су објављене у најчитанијем грчком књижевном часопису Полис.

Угледни издавач "Штампар Макарије" управо је издао две њене књиге: Скице за портрете, 3. издање, у којима се налазе есеји и разговори са великим светским именима са којима се дружила и сарађивала, од Фраја и Блума до Бродског или Дилана, као и њене студије Књижевност преступа као теорије пародије код Џојса, Мана и Белог.

Обе књиге су одавно постале незаобилазно штиво на неким катедрама англистике и компаративне књижевности.

Такође, доајен наше режије Здравко Шотра управо је завшио сценарио по роману ове списатељице Девет живота Милене Павловић Барили, које се прво појавило у издању Галерије и Фондације Барили из Пожаревца, а потом у Италији добило награду за "најбољи страни роман" прошле године, и сада се очекује друго издање у два тома код већег италијанског издавача.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије