Читај ми!

Ускршња недеља Еурорадија

Духовна музика Ђованија Перлуиђија да Палестрине и Антона Брукнера, композитора којем се ове године обележава 200. годишњица рођења. Остварења ових аутора изводе чланови Хора Баварског радија и Минхенског радијског оркестра, а диригује Петер Дајкстра. Снимак је са концерта одржаног 28. октобра прошле године у Принц Регент театру у Минхену, а уступљен нам је посредством међународне размене чланица Еурорадија.

На почетку емисије слушаћете став Кирије из Палестринине Мисе Папе Марчела, једне од најпознатијих полифоних композиција у историји музике. Након тога следе Брукнерови мотети – Os justi, Locus iste, Virga Jesse floruit, Christus factus est и Ave Maria – који се убрајају међу ремек-дела овог жанра, а које одликује раскошан звук представљен у сажетој форми.

Емисију ће заокружити Брукнерова Друга миса у е молу из 1866. године, коју је композитор писао по поруџбини бискупа Франца Јозефа Рудигира поводом изградње Заветне капеле у Катедрали у Линцу. Ревизију овог дела извршио је 1882. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 


 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара