Читај ми!

Дневни магазин културе

Дневни културно-информативни магазин

Централни део у данашњој емисији ће бити посвећен сећању на ђаке и чувара београдске школе „Владислав Рибникар", кроз представљање изложбе Исидоре Ивановић, сликарке „Светлост коју не видимо" која је отворена у београдској галерији „Сингидунум". Ауторка изложбом храбро износи своју личну причу и борбу са самом собом кроз дигиталне слике, коју ће поделити са слушаоцима. Поред уметнице Ивановић, гошћа у емисији ће бити и Маја Шкаљац Станошевић, историчарка уметности и кустоскиња.

Поводом Ускрса смо припремили причу о конзерватосрско-рестаураторским радовима на Богородичиној цркви манастира Студеница. Ови радови су од изузетног значаја јер су за осам векова манастира Студенице, изведени свега два пута – 1568. године и у претходних деценију и по, када је фрескама, које се сврставају међу највреднија дела византијске уметности раног 13. века, враћен првобитни изглед.

Недавно је у Задужбини Илије Милосављевића Коларца промовисан „Појмовник српских лингвистичких термина" рад групе аутора, настао у Одсеку за стандардни језик Института за српски језик. О овом лексикографском издању, које је намењен широј публици биће речи у данашњем магазину.

Од актуелних изложби, као празничну препоруку смо издвојили изложбу фотографија „Пастински" аутора Ђузеп Марија де Љобета, фотографа, у Институту за шпанску културу „Сервантес". Пастински је псеудоним за самоуког сликара који је своју страст према сликању открио у 78. години. Из израза слободе и чисте љубави према уметности, за собом је оставио бројне радове који су красили породични стан у срцу Барселоне. А куриозитет београдске изложбе је премијерно приказивање, јер је то први пут да фото-књига „Пастински" бива претворена у изложбу.

Уредница и водитељка емисије Љубица Крминац.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара