Читај ми!

Бег од „идеалних“ мршавица са Тик-тока и Инстаграма

Идеали лепоте – тешко достижни и нездрави – опседају девојчице и девојке широм света. Једна студија показује да помаже већ када се на пар дана ратосиљају друштвених мрежа.

Бег од „идеалних“ мршавица са Тик-тока и Инстаграма Бег од „идеалних“ мршавица са Тик-тока и Инстаграма

Узак струк, заобљене стражњице и мршаве ноге… млади тешко могу избећи идеале лепоте на друштвеним мрежама попут Инстаграма и Тик-тока.

Постоје и посебно опасни трендови. Пример је такозвани "Tigh Gap“, с којим су се младе жене још пре десетак година представљале на интернету.

Ради се о јасно видљивом размаку између бедара – наводно достижном кроз аскетску исхрану и вежбање.

Данас се "Tigh Gap“ често назива "legging legs“, јер је размак посебно видљив у уским панталонама.

Многи не знају да овај размак између унутрашњих страна бутина није достижан нити пожељан за већину жена са здравом телесном тежином.

Са "waist challenge“ струк мора бити толико танак да друга особа може ставити једну руку око њега а другом пити из боце са водом.

Понекад притисак долази и на суптилнији начин: „Шта све поједем у једном дану“ такође је дуготрајан и популаран тренд, који се може наћи на Инстаграму и Тик-току.

Младе жене пажљиво снимају шта су јеле током дана. Ретко се може видети када „згреше“ и поједу нешто што не би требало, уместо тога се приказује низ протеинских јела и оброка, који не садрже шећер.

Постоји додуше и тренд „боди позитивити“, то јест позитивног прихватања сопственог тела, без обзира на дебљину, мршавост или инвалидност.

Само седам дана паузе показује значајне ефекте

Како се апстиненција од друштвених мрежа одражава на младе већ након кратког времена, сада је открила студија Универзитета Јорк у Торонту.

Већ седам дана паузе на друштвеним мрежама побољшало је самопоуздање и позитиван однос према телу код младих жена.

У истраживању објављеном у стручној бази података Сајенс директ, 66 студенткиња подељене су у две групе. Једна група је користила друштвене медије на уобичајени начин, док је друга група седам дана морала да избега све друштвене мреже.

Учеснице су одговориле на питање како су задовољне својим телом и да ли желе да изгледају попут модела. Након седам дана поново су одговарале на исто питање. Доживљај властитог тела код девојака које су направиле паузу се побољшао.

Посебно су се јасно показали позитивни ефекти код жена, које су се посебно идентификовале са идеалом мршавости.

Ефекти су велики, што је ретко забележено у психолошким тестовима, кажу аутори студије.

Међутим, могуће је да није само пауза довела до бољих резултата, већ и промењен однос према слободном времену и активностима у слободно време.

Уместо провођења времена на мобилном телефону, учеснице су више времена проводиле на отвореном, са пријатељима или се бавиле спортом. Све те активности доприносе побољшању менталног здравља.

Како се још борити против негативних ефеката?

Мере у циљу сузбијања овог проблема тренутно су прилично слабе. Многим младим људима вероватно је тешко да се одвоје од друштвених мрежа.

Време проведено на њима, континуирано расте, већ годинама. У јануару ове године, компанија „Мета“ најавила је да ће скривати неприкладне садржаје на Фејсбуку и Инстаграму од младих – под условом да су навели праву старосну доб.

Овакве регулативе често немају пуно ефекта. Закон Европске уније о дигиталним садржајима, на пример, требало би да заштити малолетнике на интернету од посебно проблематичних садржаја попут величања мршавости и анорексије (поремећаја исхране).

Прописује се да мрежни оператори треба да избришу или сакрију те садржаје. Међутим, истраживање организације Reset.tech показало је да је максимално 30 одсто одговарајућих садржаја избрисано. Тик-ток се посебно лоше показао, с много мањим постотком брисања – упркос пријавама. Али ако ништа, ознака "legging legs“ сада је блокирана .

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије