Читај ми!

Обичаји уочи Васкрса – колико поштујемо суштину празника и традицију

Православни вериници обележавају Велики петак, најтужнији дан Христовог страдања, када је Исус осуђен и разапет на Голготи. Велики петак је дан када се чува традиција фарбања јаја. У породици Цветковић из Београда фарбају их на Велики четвртак.

Ко смо и какви смо, које вредности и обрасце понашања ћемо усвојити и следити, зависи од нас, али умногоме и од наших предака и наше породице. Из куће обично преузимамо и обичаје које ћемо поштовати. Колико се то примећује у припреми за Васкрс, сведочи и Бојана Цветковић, професорка биологије у гимназији.

Јаја увек фарбате на Велики четвртак, мада многи то раде и на Велики петак, па чак и у суботу?

– Тај обичај сам усвојила од своје нане, дакле, још као девојчица сам с њом то учила, она ме је научила да се четвртком фарбају јаја, и то је остало традиционално до данас.

Бакину традицију сте наставили, да ли сте и неки бакин рецепт узели најпре када је реч о фарбању и украшавању јаја?

– Ова јаја која се фарбају у луковини, то је стари начин фарбања, јаје се скува, узме се чарапа, стави се листић на јаје и увије се чарапом и концем и стави се у луковину, и то тако испадне. Међутим, ја сам касније развила још неке технике нове.Ово је такође занимљиво, ради се са креп папиром, креп папир се исече на квадратиће, потопи се у сирће и онда се свако јаје кувано умота у тај креп папир и поређа се у једну пластичну посуду и јако добар ефекат се добије. Претходну чуваркућу носим у зелену траву, зато што је зелена трава подстиче на младост, на рађање, не баца се у смеће, већ се оставља.

Поред јаја, шта ће бити на вашој трпези у недељу - који су то специјалитети које припремате само за Васкрс?

 Поред јаја такође један нанин стари рецепт су неке слатке плетенице и кругови са јајетом у средини и то се традиционално прави само за Ускрс.

Док се припремамо за Васкрс, важно је да размишљамо и о страдању Христовом и његовој победи када је васкрсао из мртвих. Тужиоци Исуса Христа били су они који су му завидели на томе што је чинио велика чуда, која они нису могли да чине. А онај који му је пресудио, јавно је рекао да Исус није урадио ништа да би био осуђен на смрт. Разапет је невин. Страдао је не за свој грех, већ за наше грехе.

Колико смо као појединци данас спремни да се жртвујемо зарад колективног добра?

– Верујем и сведок сам таквих људи који јесу спремни да се жртвују зарад колектива, битно је поштовање, сарадња међу људима, и у породици мора да постоји поштовање и сарадња и љубав да би се све то изнело.

Да нема велике радости без претходно велике патње, искушења, жртве, учи нас Васкрс, коме претходи најтужнији дан. А сваког дана, колико год били тужни или сретни, не чинимо зло ни себи ни другима, већ чинимо добро и себи и другима.

субота, 15. јун 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије