Читај ми!

Отргнути машту из сивила и отуђења – Србија на Бијеналу у Венецији и пројекат "Exposition Coloniale“

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић отворила је Павиљон Србијe на 60. Међународној изложби савремене уметности Бијенала у Венецији, где нашу земљу представља Александар Денић пројектом "Exposition Coloniale“.

Отргнути машту из сивила и отуђења – Србија на Бијеналу у Венецији и пројекат "Exposition Coloniale“ Отргнути машту из сивила и отуђења – Србија на Бијеналу у Венецији и пројекат "Exposition Coloniale“

Гојковићева је истакла да свако Бијенале у Венецији представља јединствен светски догађај, као и да су у Венецију поново упрте очи свих посленика и поштовалаца културе, те да је то место на којем уметност нуди нове и инспиративне одговоре на најсложенија питања свог времена.

Министарка културе је истакла да изложба "Exposition Coloniale“, која ове године представља Републику Србију, дело уметника Александра Денића и кустоса Ксеније Самарџије, директно и језгровито одговара на тему овогодишњег Бијенала „Странци свуда“.

„Реч је о изузетној снази креативности, о храбрости критике свакодневних колонизованих облика живота и категорија на које смо навикли, приказаних кроз оригиналност у обликовању и преобликовању простора и времена. У том смислу, ова изложба је буђење и бескомпромисно суочавање са дужношћу да сви заједно наш свет осмислимо умније и хуманије“, рекла је Гојковић.

Говорећи о теми Бијенала, Гојковић је подсетила да смо се у епохи у којој је номадски начин живота постао „нова нормалност“, истовремено сусрели са немогућношћу кретања коју је наметнула пандемија и нуждом избеглиштва широм света и упозорила „да свако од нас може бити странац, да се странац може бити свуда, што је феномен који покушавају да растумаче уметници из читавог света“.

„Свака земља, сваки регион препознаје и разуме ово питање на посебан начин. Србија, земља раскршћа, богата је историјом сеоба, долазака, насељавања, одлазака у свет и повратака. Испуњена је богатством различитости које су у њу донеле и прилике и неприлике. Чврсто верујем да су управо зато нама расизам и ксенофобија страни. Странац у Србији никада није само туђин, он је и гост и пријатељ. Као што, с друге стране, и сваки човек постаје сам себи странац ако живи у свету који не препознаје“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је рекла да поучена сопственом историјом, током које је неговала отвореност према другом, Србија има аутентичан одговор на питање овог Бијенала.

„Као министар културе, овај наступ сматрам једним од најзначајнијих доказа наше пуне посвећености слободи, независности и људскости, који се морају бранити управо уметношћу“, истакла је Гојковић и напоменула да је „уметност неопходна не да би понудила утеху, већ као упозорење, позив на узбуну и доказ да се нешто мора предузети у одбрану човечности“.

Раме уз раме са још 29 земаља

Честитајући аутору, кустосу, комесару и реализатору на успешној изложби, Гојковић је отворила Павиљон Србије и позвала посетиоце да погледају поставку "Exposition Coloniale“ и „уз њену помоћ отргнемо нашу машту и наш свет из сивила и бруталности отуђења“.

Аутор Александар Денић је рекао да је овај прилично амбизиоцан пројекат имао пуну подршку и помоћ Министарства културе и захвалио се свом тиму који је био у потпуности посвећен овом послу.

Комесар националног павиљона и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић посебно је истакла посвећеност Министарства културе и потпредседнице Владе и министра културе Маје Гојковић успешној реализацији изложбе Александра Денића, поручивши да Република Србија са својом изузетно богатом културом, поносно стоји раме уз раме са 29 других земаља које су део ове престижне и дуговечне међународне манифестације још од њених почетака. Медаковић је и изразила наду да ће изложба Александра Денића бити инспирација за будуће генерације уметника, као и да ће допринети даљем јачању међународних културних веза.

Пројекат Александра Денића "Exposition Coloniale“, који ове године у Венецији представља нашу земљу, изабран је на јавном конкурсу, а реализација наступа у павиљону Републике Србије поверена је Музеју града Београда.

Међународна уметничка изложба Бијенала у Венецији одржава се од 20. априла до 24. новембра 2024. године под називом „Stranieri Ovunque“ – „Странци свуда“, инспирисаном серијом радова коју је 2004. године покренуо колектив из Париза и Палерма Клер Фонтен. Радови се састоје од неонских скулптура у различитим бојама које на све већем броју језика приказују речи „Странци свуда“, по имену торинског колектива који се борио против расизма и ксенофобије у Италији почетком овог миленијума.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво