Читај ми!

Трећа сезона серије Бранилац – десет епизода као десет „малих филмова"

Трећа сезона серије „Бранилац” на програм РТС-а стиже на јесен. Серијал прати неке од највећих злочина седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Креаторка серије каже да Бранилац држи исти правац и да се држи прича обичних људи, њихових адвоката и одбрана.

„Држимо се онога што се у човеку сломи, онога што је најтананије у људској души, што се деси ничим изазвано, или пак нечим изазвано, али, неки људи с тим могу да се боре, неки не могу да се боре. И онда, оно што остане од тог живота који посрне, то некако преузму њихови браниоци, и томе смо остали верни“, рекла је Јелена Светличић.

Јелена је додала да гледаоце очекује нових десет узбудљивих прича које је упоредила са, како је рекла „десет малих филмова“ јер је свака епизода – посебна прича.

Серија прати озбиљне људске приче које су се заиста догодиле, али то не значи да нема простора за оно што се зове уметничка креација.

„Прво крећемо од читања књига, онда крећемо, када одаберемо које су то приче и тих архивских предмета, значи идемо у канцеларију адвоката, трагамо по тим сачуваним предметима, по новинским чланцима итд. И ти добијеш овако једну гомилу чињеница, факата, али оно што ти после треба да радиш, јесте да од тих чињеница уђеш у нечији живот. Е, то је онај најпипави део који се тиче ове серије, где ми управо због тога кажемо да то јесте аутентично у смислу самог догађаја и самог судског процеса, али и онога што је везано за те ликове, за те личности. То је нешто што ми морамо, на конто тих чињеница да негде надограђујемо, креирамо, стварамо”, објаснила је Светличићева.

Каже да се током рада на серији, мењају имена актера, осим адвоката, као и локације али да су судски процеси аутентични.

Глумица Невена Неранџић, која је ангажована у серији, коментарисала је колико је тешко „ући у нечији живот“, имајући у виду да су обрађени догађаји истинити.

„Мислим да је одговорност коју осећамо увек подједнака, без обзира на то колико смо стари или млади. Зато што треба да представите нечију лошу страну некад, која има свакако ту неку своју добру страну, а то је тај празан простор о ком је Јелена причала, где ми имамо само неке одређене информације и чињенице. Онда некако морамо да покушамо што боље да осетимо и да на неки начин намаштамо мало позадину тог човека, да бисмо знали да га одбранимо.

Али, ја мислим да су све ове приче генерално толико саме по себи страшне пре свега, али самим тим и потентне за нас, да их на неки начин, такорећи, разигравамо”, испричала је у Београдској хроници Невена Неранџић.

Нови ликови искусних адвоката

Невена је награђена признањем „Глумачко откровење године“. Сада је актуелна као један од ликова треће сезоне серијала Бранилац.

„Увек ми је огромно задовољство стварно да радим са Јеленом и Гојком (Гојко Деспотовић, директор фотографије). Ја бих се на овај пројекат враћала бесконачно пута, зато што, стварно је јако инспиративно и рад са њима је предиван и тај сет који је некако сам по себи интиман као такав, стварно је добра подлога за добар рад. Што се тиче те награде, то је било за лик Ковиљке коју сам тумачила у другој сезони”, каже млада глумица.

Искусне адвокате у новој сезони играју Тихомир Станић, Ненад Јездић, Љуба Савановић, Бојан Жировић, Небојша Миловановић, Бранко Антонић.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара