Зашто је важно да проверимо вакцинални и имунолошки статус

Почело је прво национално тестирање и провера вакциналног и имунолошког статуса грађана. До 24. маја грађани ће моћи да провере да ли имају антитела на мале богиње, рубеоле, заушке, САРС, ковид, хепатитисе А, Б, Ц, Д, Е.

Институт „ Торлак“ позвао је све грађане са пребивалиштем у Београду да се бесплатно, и без упута, тестирају од данас до 24. маја, и то не само у Институту Торлак. Потребно је једино заказати термин за тестирање, што се може урадити онлајн, на адреси studija.torlak.rsБиће примљени и заинтересовани грађани без заказаног термина, али ће заказани имати предност.

Како наводи др Јелена Протић, начелница Службе за лабораторијску дијагностику и руководилац пројекта, тестирање је неопходно како би се сагледао колективни имунитет становништва града Београда.

„На основу тога би могле да се дају препоруке за унапређење календара имунизације или спровођење неких додатних специфичних и неспецифичних мера превенције за неке од патогена који имају и карактер епидемијског ширења“, објашњава др Протић.

Веома је важно и да буду обухваћене све старосне групе становника, од једногодишњака до најстаријих суграђана, да би се утрврдило како се формира имунитета пре вакцине, после вакцине, и колико траје одржавање вакциналног или инфективног, хуморалног, односно заштитног нивоа антитела после неких епидемија, додаје ауторка пројекта.

„Неопходно је да имамо одговарајући број из сваке старосне групе кандидата да бисмо могли да направимо један репрезентативни узорак и на основу репрезентативног узорка донесемо праве закључке и препоруке.“

Тестирање се не обавља само у Институту „Торлак“ већ у укупно 14 здравствених установа са територије града Београда. За децу ће бити укључени и Институт за мајка и дете, као и дечје одељење клинике „Др. Драгиша Мишовић“.

„Апелујем можда више на дечју популацију, да извршимо тестирање и одредимо међу њима какав је заправо вакцинални одговор“, истиче др Јелена Протић.

Анализе се раде на основу узорка венске крви. Подаци о личности су анонимни, а резултати анализе патогена би требало учесницима националног тестирања да стигну до краја јуна месеца.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије