Проширене вене нису само естетски, већ озбиљан здравствени проблем

И температурно и календарски приближавамо се лету. За многе то значи отицање ногу, бол и умор. Врућине и дужи боравак на отвореном погоршавају симптоме проширених вена, које мучи 10 до 30 одсто одраслих. Због чега настаје та болест, може ли се спречити и како се данас лечи, нека су од питања на које је одговорио гост Јутарњег програма, хирург др Петр Драгић.

Када се проширене вене појаве обично нам то у први мах представља естетски проблем, али како наглашава др Петар Драгић, проширене вене су озбиљан здравствени проблем, поготово када се појаве компликације.

„На почетку целе приче проширене вене делују безазлено. Углавном безболно. И често пацијенти одлажу тај неки момент док се не јаве код лекара. Због тога што оне на првом месту нису болне. Чак не стварају ни неке посебне тегобе. Међутим, у медицини ми имамо неколико подела и свака има неколико ступњева“, додаје гост Јутарњег програма.

Могу се направити две грубе поделе, додаје хирург. Прва фаза би била она када приметимо да постоје, могуће је напипати промене на кожи и визуелно их регистровати. То је у ствари безболна фаза када немамо никакав проблем. Друга фаза значи да почињу да се јављају компликације. Када ће се десити прелазак из прве у другу фазу, не може тачно да се претпостави.

„То је врло индивидуално. Рецимо код неких пацијената те проширене вене трају и по, да кажемо, од ране младости да су приметили да постоји проблем са проширеним венама. Па то полако напредује. Код неких пацијената углавном то креће некако рапидније. Али поента је у томе да ми не знамо када ће да се деси компликација. И увек треба да се реагује у тој некој првој фази. То је оно што је кључ код сваке болести“, истиче др Драгић.

Узроци настанка проширених вена

Закључак до којег је медицина за сада са сигурношћу дошла је да је један од узрока настанка проширених вена јесте генетска предиспозиција.

„Скоро 99 одсто мојих пацијената ми углавном каже да имају једног или оба родитеља који имају проширене вене. И некако се та проширена вена и развије“, наводи хирург.

Појава проширених вена се може избећи здравим животним навикама и физичком активношћу, али ако имамо генетску предиспозицију, готово је тешко избећи, посебно код жена.

„Жене су, да кажемо, мало осетљивија популација за проблем са проширеним венама због тих хормонских осцилација, а поготово након трудноћа. Трудноће у ствари поспешују развој проширених вена, поготово због тога што у стомаку приликом развоја плода долази до раста материце и крвних судова, а самим тим и до стварања проширених вена. Након трудноће долази до повлачења материце, то се скупља, међутим, вене које су се прошириле, остају као такве и притискају ноге“, објашњава доктор.

Лето и проширене вене

Лето и високе температуре доносе додатне проблеме људима који пате од проблема проширених вена и то зна да буде веома мучан период године.

Међутим, како истиче гост Јутарњег програма, данас се проширене вене релативно лако лече, много успешније него некада.

„Тако да, углавном саветујем пацијентима који имају проширене вене да се јаве на време и да се тај проблем решава до лета, да би на лето могли да уживају и могли да функционишу“, саветује др Драгић, који је иначе добитник светског признања за методе у лечењу проширених вена.

Ласерска терапија у лечењу проширених вена

„Мени је јако драго зато што сам урадио прву ласерску операцију у Србији, не само у Србији, него у целом региону и једну од првих у свету. И јако ми је драго што сам од тог момента се преусмерио да се бавим искључиво венама, посебно што у том  периоду није било пуно лекара који су се искључиво бавили тим проблемом. Зато и није било ни техника који су могле да допринесу неком добром начину лечења“, напомиње гост Јутарњег програма.

Додаје и да више не постоји ни један случај где би морала да се примени класична хируршка интервенција која је била добра док нису постојале друге методе, али да откако је уведена ласерска технологија, ласер се са успехом користи и у венској хирургији.

„И данас слободно можемо да кажемо свим пацијентима да не постоји ни један, и докторима исто тако, да не постоји ни један разлог зашто би неко данас био оперисан том старом класичном методом“, наглашава доктор.

Међутим, напомиње доктор, успешност лечења, поред минимално инвазивних и прецизних метода, 90 одсто зависи од успешности хирурга, а 10 одсто од ласера.

„Пацијенти морају добро да проуче процедуре које се раде, пошто данас постоје пуно процедура које су заступљене. Морају да се распитају око тога која је процедура и код ког доктора ће да се обрате, због тога што је проценат рецидива јако велики уколико то доктор не уради добро“, напомиње др Пртар Драгић на крају гостовања у Јутарњем програму.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије