Читај ми!

Фицо још једном оперисан, у свесном је стању; тужилаштво тражи притвор за нападача

Словачки премијер Роберт Фицо је још једном оперисан како би се уклонило некротично ткиво и налази се на интензивној нези. Полиција је претресла стан у којој живи атентатор Јурај Цинтула, јављају словачки медији. Стручњаци анализирају да ли је Фицово обезбеђење могло боље да реагује и заштити Фица. Тужилаштво тражи притвор за осумњиченог за атентант на словачког председника Владе.

Премијер Словачке Роберт Фицо, који је тешко рањен у пуцњави у среду, данас је још једном оперисан, како би се уклонило некротично ткиво и налази се на интензивној нези. Директорка болнице "Рузвелт" у Банској Бистрици Миријам Лапуникова рекла је да је Фицо свестан, али да је његово стање и даље озбиљно.

Лекарски конзилијум састаће се вероватно у понедељак кад би требало да одлучи о даљем поступању и лечењу премијера, поручио је новоизабрани председник Петер Пелегрини.

Очекује се да ће Конзилијум тада размотрити и његово пребацивање за Братиславу.

Пелегрини је јуче и разговарао са Фицом. Тада је изјавио да још не може да се каже да је опасност прошла.

"Може да говори, али само неколико реченица након чега се стварно умори јер је под лековима. У овом тренутку не можемо рећи да је опасност прошла, јер је премијер Фицо за длаку избегао смрт. Да je метак прошао само неколико милиметара поред, говорили бисмо о њему као покојном премијеру", рекао је Пелегрини.

Полиција претресла стан атентатора

Атентатор Јурај Цинтула оптужен је за покушај убиства са предумишљајем и прети му доживотна робија, наводи портал tvnoviny.sk. Мотив убиства je, према писању медија, неслагање са политиком актуелне власти.

Национална криминалистичка агенција претресла је стан 71-годишњег Јураја Цинтуле, у којем живи са супругом. Форензички техничари су наводно пронашли потребне трагове.

"Приликом утврђивања мотива биће важно где је особа живела, шта има код себе, можда ће се тражити и друго оружје", рекао је бивши истражитељ и адвокат Петер Вачок.

Тужилаштво тражи протвор за нападача

Судија Специјализованог кривичног суда у Словачкој у суботу доноси одлуку о одређивању притвора осумњиченом за атентат на премијера.

Надлежни тужилац од суда тражи притвор за Цинтулу због могућег бекства и ризика од понављања кривичног дела, рекла је портпаролка суда Катарина Куђакова.

Цинтула је ухапшен одмах након напада.

Да ли је обезбеђење адекватно поступило

Фицо је погођен из ватреног оружја испред културног центра у граду Хандлови, након седнице владе. У њега је испаљено пет метака, а два или три су тешко ранила словачког премијера.

Портпаролка Канцеларије инспекцијске службе Андреа Добјашова изјавила је да је истрага о поступању телохранитеља премијера Словачке покренута, a i јавност анализира да ли је обезбеђење адекватно реаговало.

Бивши припадник специјалне јединице полиције Чешке Лумир Немец је, на основу снимака са места напада, оценио да телохранитељ који је стајао десно од Фица није посматрао део испред премијера за који је био задужен и да због тога није на време приметио нападача.

"Тешко је рећи зашто, можда је осетио неку врсту претње тамо где је било више људи, али да је посматрао свој део периметра, он би 100 одсто раније приметио нападача", рекао је Немец за словачки портал Aktuality.sk.

Према његовим речима, телохранитељи су морали да буду ближе премијеру јер је он прилазио групи људи.

"Једина брига телохранитеља је особа коју штити. У тренутку кад су сви скочили на нападача, један телохранитељ је требало да се баци на Фица и да га загрли. Да нападач није био сам, док је он (Фицо) лежао на земљи сам, други човек је могао да дође са друге стране и да га убије на месту", рекао је Немец.

Зденек Харват, бивши полицајац и ВИП телохранитељ, сматра да они који критикују рад Фицових телохранитеља вероватно никад нису радили тај посао.

"Нападач је извукао оружје и опалио за 0,8 секунди. Чувар је реаговао за 1,2 секунде. Ако се не варам, свих пет хитаца је испаљено у року од 2,5 секунде. Оваква брзина реаговања је веома респектабилна“, рекао је он.

 

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије