Читај ми!

Словачка подељена, напади доводе до дестабилизације демократије

У Словачкој постоји дубоки и дуготрајни конфликт између владајуће коалиције и опозиције, оценио је директор Института политичких наука у Братислави Јурај Марушјак. Напади на политичаре имају последице и доводе до дестабилизације демократије у свакој држави у којој се тако нешто догодило, сматра словачки политиколог.

Директор Института политичких наука у Братислави Јурај Марушјак у разговору за РТС објашњава шта се у Словачкој, за сада, зна о нападачу, који су могући мотиви напада и да ли у земљи може да дође до политичке нестабилности након пуцања на словачког премијера

Словачки медији преносе да је нападач ухапшен и идентификован као старији мушкарац из места близу границе са Мађарском, шта се још зна и о нападачу и о могућим мотивима?

За сада мотиви нису познати, реч је о пензионеру који има 71 годину. Индикативно је што је реч о човеку који живи далеко од места атентата, које се налази у централном делу Словачке, а нападач живи у граду Левице близу мађарске границе.

Прешао је 200 километара до места атентата. Био је књижевник, додуше, не познат. Члан је највећег Удружења књижевника Словачке, а реч је о удружењу које је наследник комунистичког савеза словачких књижевника. Овде се указује да је необично јер је реч о удружењу за које се сматра да подржава актуелну владу. Реч је свакако о маргиналном аутору, непознатом у уметничкој и интелектуалној заједници.

Да ли се искључује могућност да је мотив била међуетничка мржња?

Није објављено које је националности нападач, али међуетнички конфликти нису тема у Словачкој. Напротив, мађарска мањина и највећа мађарска странка имају добар однос са странкама садашње владајуће коалиције и током председничких избора, пре неколико недеља, председник Мађарске странке је подржао кандидата владајуће коалиције Петра Пелегринија, као кандидата и може да се каже да је Петер Пелегрини победио захваљујући подршци мађарске странке.

Вест је одјекнула у свету, стижу осуде са свих страна, највише из европских земаља, из Србије, такође. Како су грађани Словачке примили ову вест?

За грађане Словачке то је био шок, иако у Словачкој постоји дубоки и дуготрајни конфликт између владајуће коалиције и опозиције. Конфликт је ескалирао током пандемије и посебно од почетка рата у Украјини. После парламентарних избора у септембру прошле године, постоје, с једне стране, тенденције контроле медија и невладиних организација, одржавају се у словачким градовима протести, а с друге стране, део провладиних медија и аналитичара окривљује баш критичке и критички оријентисане медије за политичку одговорност.

Очекујете ли политичку нестабилност после данашњег покушаја атентата на премијера Фица?

То што се десило је преседан у Словачкој. Иако има спекулација о томе како је погинуо некадашњи лидер Прашког пролећа Александар Дупчек у 1992. години, последњи политички атентат догодио се у бившој Чехословачкој 1923. године, па тек сада. Уколико направимо паралеле са таквим догађајима у региону, то је увек довело до конфронтације и дестабилизације. Као када је реч о атентату на српског премијера Зорана Ђинђића или, још у међуратном периоду, на пољског председника Габријела Нарутовича. То је наравно имало политичке последице и довело је до дестабилизације демократије у свакој држави, где се тако нешто догодило.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије