Сведочење бившег Трамповог адвоката: Платио сам Сторми Данијелс 130.000 - за ћутање

Мајкл Коен, бивши адвокат републиканског кандидата за председничке изборе Доналда Трампа, изјавио је у суду да је по наредби бившег председника САД уплатио 130.000 долара глумици Сторми Данијелс у замену за њено ћутање о наводној сексуалној афери коју је са њом имао Трамп. Наводна исплата догодила се током председничких избора 2016. За време Коеновог сведочења, како преноси Си-Ен-Ен, Трамп и Коен су углавном избегавали да им се сусретну погледи.

Сведочење бившег Трамповог адвоката: Платио сам Сторми Данијелс 130.000 - за ћутање Сведочење бившег Трамповог адвоката: Платио сам Сторми Данијелс 130.000 - за ћутање

У оквиру суђења Доналду Трампу за фалсификовање пословне евиденције како би бивши председник прикрио исплате порно глумици Сторми Данијелс, адвокат Мајкл Коен, Трампов бивши заступник, изјавио је да јој је уплатио 130.000 долара у замену за - ћутање. То је Коен изјавио у судници у понедељак током сведочења против републиканског председничког кандидата.

"Развлачио сам процес"

Коен је навео да је након постизања договора о суми од 130.000 долара са правним тимом Сторми Данијелс покушао да "развуче процес" до краја председничких избора 2016. године, што је навело звезду порно филмова да накратко одустане од преговора.

Дан пре него што је Коен послао новац, обавио је два разговора са Трампом ујутру у којима је договорено да ће адвокат отворити предузеће преко којег ће послати новац Данијелсовој, преноси Си-Ен-Ен. Коен је описао како је "лагао на својим банковним изводима", рекавши да се ''Essential Consultants LLC'' користи за консалтинг у вези са некретнинама.

Против њега су због ових противзаконитих радњи подигнуте федералне оптужбе 2018. године.

Касније је договорено да ће Коену назад бити исплаћено 420.000 долара због федералног пореза, а надокнада за Данијелсову је наводно сакривена у пословним документима Трампове организације као исплата за правну услугу, посведочио је Коен.

Таблоид сузбијао негативне приче

Бивши адвокат Доналда Трампа сведочио је да је имао договор са Дејвидом Пекером, издавачем таблоида Нешнал инквајерер да подржи Трампову председничку кандидатуру, као и да сузбија све негативне приче о Трампу.

Он наводи да је сазнао да Данијелсова продаје своју причу у кључном тренутку за Трампову председничку кампању, након што је објављен аудио-снимак са снимања ТВ програма "Access Hollywood" у коме се Трамп хвали "како може да додирује жене где жели", зато што је позната личност. Мајкл Коен је такође сведочио да је Трамп био ''бесан'' због могућности да прича избије у јавност усред кампање, а не због угледа породице, као што тврди његов правни тим.

Трамп: "Жене ће ме мрзети"

"Рекао ми је - ово је катастрофа, потпуна катастрофа. Жене ће ме мрзети. Мушкарци мисле да је то кул, али ово ће бити катастрофа за моју кампању", сведочио је Коен на суђењу бившем председнику у кривичном суду државе Њујорк на Менхетну. Додао је да је Трамп том приликом рекао да после избора неће бити битно да ли је јавност упозната са тврдњама порно глумице.

Коен је такође сведочио да је Трамп био упознат с чињеницом да је Пекер ''закопао'' причу о афери с бившом Плејбој манекенком Карен Мекдугал. Пекер је у свом сведочењу пред судом на Менхетну потврдио да је спречио објављивање те приче.

"Следи уништавање Коеновог кредибилитета"

Како наводи Си-Ен-Ен, очекује се да ће Трампов адвокат Тод Бланш покушати да уништи Коенов кредибилитет пред поротом током унакрсног испитивања тако што ће га представити "као осведоченог кривоклетника" који је више пута променио своју причу. Истини за вољу, 2018. године дугогодишњи адвокат америчког председника Доналда Трампа срчано је негирао да је Трамп имао сексуални однос са Сторми Данијелс. 

За време Коеновог сведочења, како преноси Си-Ен-Ен, Трамп и Коен су углвном избегавали да им се сусретну погледи. Док је Коен гледао директно у тужитељку Сузан Хофингер током сведочења, повремено гледајући и у правцу пороте, Трамп је углавном затворених очију слушао Коена или је прелиставао вести.

Трампу се суди за фалсификовање пословне евиденције како би прикрио да је Сторми Данијелс платио 130.000 долара током председничких избора 2016. у замену за њено ћутање о њиховом наводном сексуалном односу. Бивши председник негира оптужбе.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије