ИЗ ЧАСА У ЧАС

САД и Велика Британија поново гађале положаје Хута у Јемену; Хамас: Нема говора о повратку талаца док трају израелски напади

Сукоб Израела и Хамаса – 108. дан. Палестински медији известили су о новим израелским ваздушним и артиљеријским ударима у близини болнице Насер и градске болнице Ел Амал у западном делу Кан Јуниса. Хамас поручује да одбијање израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да заустави војне операције "значи да нема шансе за повратак израелских талаца". Са друге стране, Нетанјаху каже да Израел предузима сопствену иницијативу за ослобађање талаца, јер понуде Хамаса нема. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да хуманитарна ситуација у тој палестинској енклави не може бити гора, због чега више неће говорити о мировном процесу, већ да жели решење са две државе.

САД и Велика Британија поново гађале положаје Хута у Јемену; Хамас: Нема говора о повратку талаца док трају израелски напади САД и Велика Британија поново гађале положаје Хута у Јемену; Хамас: Нема говора о повратку талаца док трају израелски напади

Жестоке борбе настављене су у Кан Јунису. Израелске одбрамбене снаге прошириће копнену офанзиву у том граду на југу Појаса Газе, саопштено је из Министарства одбране Израела.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, истовремено, изјавио је да Тел Авив одбацује Хамасове захтеве за "предајом" Израела у замену за ослобађање преосталих 136 талаца у палестинској енклави.

Са друге стране, Хамас је у првом јавном извештају навео да је његов напад 7. октобар на Израел био "неопходан корак" да би се супротставио "свим израелским заверама против палестинског народа", позвавши на хитан прекид "израелске агресије".

У међувремену, Mинистарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, навело је да је од 7. октобра укупно 25.105 Палестинаца убијено, а 62.681 њих је рањен у израелским нападима.

За то време, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ за данас најавио је да ће на састанку у Бриселу представити мировни план у десет тачака, како би се окончао сукоб који траје већ готово четири месеца.

субота, 15. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије