Чије коке носе плава јаја

Весна Козак из Падине гаји 40-ак кокошака. На то се одлучила да би се њена породица здраво хранила, а продаја јој доноси и додатну зараду. Најтраженија су плава јаја, која су вишеструко скупља од обичних.

Весна Козак из Падине почела је пре 3 године да гаји кокошке. Набавила је више врста. Неке су украсне као холандске белоћубасте или браме, има италијанке, сомборске капорке и разне друге, али су највредније и најинтересантније арлаукане, које носе плава јаја.

“Арлаукане су дошле из Чилеа, а добиле су име по неком племену које је тамо живело. Они су их припитомили и дошле су на ове наше просторе. Ја држим само расу дивље боје, а има и боја сплеш, црна, бела, плава”, наводи Весна Козак.

Арлаукане морају да буду одвојене, како би се задржала чистота расе, што је важно приликом продаје. Скупе су и цењене, кокошке и петлови коштају до 50 евра, а једно јаје је 150 динара.

“Није доказано, али кажу да су много здравија, да немају толику масноћу и да немају холестерол у себи”, додаје Весна.

Иако заради од продаје, Весна каже да не може од тога да се живи. То је само додатни извор прихода. Не жели да их гаји на велико, већ да у њима ужива, испуни време.

“Није ми примарна зарада, више је да би унуци јели здрава јаја, за која знам како их храним. Људи који се баве овим кажу да када перје уђе у нос, онда човек не може да прекине и само продубљује тај посао и храни све више”, истиче Весна.

У време ускршњих празника плава јаја су посебно интересантна и тражена, али због њихове хранљивости и квалитета, добро је да се нађу на свакодневној трпези.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара