Обележена годишњица и служен помен погинулим припадницима ЈНА у "Тузланској колони"

На Брчанској малти у Тузли служен је помен погинулим припадницима ЈНА убијеним пре 32 године у мучком нападу муслиманских снага док су се, по претходном договору, мирно повлачили из тузланске касарне. Претходно су на месту страдања на Брчанској малти положене беле руже и запаљене свеће

Обележавању су присуствовали чланови породица убијених војника, преживели учесници "Тузланске колоне", министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић и председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Помену је присуствовала и делегација Народне скупштине Републике Српске, представници заједничких институција на нивоу БиХ из српског народа, припадници Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, начелник Лопара Радо Савић, те бројни грађани који су аутобусима стигли из Бијељине, пренела је Срна.

Током скупа поводом обележавања 32 године од злочина над припадницима ЈНА у Тузли и егзодуса српског народа из тузланске регије приметно је било појачано присуство полиције.

Након помена, окупљени су из Тузле кренули за Бијељину, где ће на гробљу у Пучилама бити служен парастос убијеним војницима и положити венци и цвеће.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну.

Том приликом су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени. Од 1992. до 1995. године убијено 1.265 Срба са подручја тузланске регије, док је око 80.000 протерано са тог простора. (Крај) зн/

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије