Сиљановска положила заклетву, изоставила реч "Северна" из назива државе

Нова председница Северне Македоније Гордана Сиљановска Давкова положила је свечану заклетву чиме је ступила на дужност. Током полагања заклетве Сиљановска Давкова није изговорила реч "Северна" која је саставни део уставног назива те државе. Амбасадорка Грчке је напустила Собрање у знак протеста. ЕУ истиче да је веома важно пуно поштовање Преспанског споразума.

Сиљановска Давкова је у парламенту изјавила да ће бити председница свих грађана и да неће "правити разлику између њих на основу етничке, верске, полне или било које друге" припадности.

"Изјављујем да ћу функцију председника Републике Македоније обављати савесно и одговорно. Поштоваћу Устав и законе и штитити суверенитет и територијални интегритет Републике Македоније", рекла је Сиљановска, преноси македонски Плусинфо.

Сиљановска је свој говор посветила женама због којих је, према њеним речима, одлучила да се кандидује.

"Нажалост, нема много жена у политици. Срећна сам што инспиришем друге жене. Ако ја могу да будем председница, можете и ви", указала је Сиљановска која је победила у другом кругу избора као кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Новоизабрана председница Северне Македоније, је универзитетска професорка на Правном факултету у Скопљу на предмету "Уставно право и политички системи".

Сиљановска Давкова биће шеста председница Северне Македоније и прва жена изабрана на ову функцију.

Грчка: Флагрантно кршење Преспанског споразума

Министарство спољних послова Грчке оценило је данас да је приликом полагања заклетве председнице Северне Македоније Гордане Сиљановске Давкове која није изговорила пуно име државе, већ само реч "Македонија", дошло до флагрантног кршења Преспанског споразума од којег, како упозорава, зависе и билатерални односи Атине и Скопља.

Амбасадорка Грчке је напустила Собрање у знак протеста, а уследила је и реакција Министарства спољних послова Грчке.

Током данашње заклетве у Собрању, и упркос чињеници да се у званичном тексту заклетве наводи "Северна Македонија“, нова председница Републике Северне Македоније, Силијановска-Давкова, изабрала је да своју земљу назове „Македонија“, наводи се у саопштењу грчког Министарства.

"Овим актом се очигледно крши Преспански споразум, као и Устав суседне државе, који је усклађен са међународним обавезама. Грчка, у том контексту, категорички наводи да даљи напредак у билатералним односима са Северном Македонијом, као и њен европски курс зависе од пуне примене Преспанског споразума и пре свега од употребе уставног имена земље", закључује се у саопштењу грчког министарства.

ЕУ: Важно пуно поштовање постојећих споразума

ЕУ изражава жаљење због чињенице да нова председница Северне Македоније Гордана Сиљановска Давкова није употребила Уставни назив земље током данашње церемоније полагања заклетве, саопштила је Европска служба за спољне послове.

У саопштењу се наводи да ЕУ истиче да је веома важно пуно поштовање постојећих, правно обавезујућих споразума, укључујући Преспански споразум који је Северна Македонија потписала са Грчком.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије