Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Руски удар на Харков: 21 рањених, међу њима троје деце; Лондон: Дозволили смо Кијеву да нашим оружјем нападне Крим

Рат у Украјини – 811. дан. У руском удару на вишеспратницу у украјинском Харкову повређено је 20 људи, међу којима је троје деце, саопштили су званичници. Володимир Зеленски затражио је, између осталог, од Блинкена две батерије ПВО система "патриот" за Харков. Шеф британског Министарства одбране Грант Шапс потврдио је да је Лондон дозволио Кијеву да нападне Крим британским оружјем.

Руски удар на Харков: 21 рањених, међу њима троје деце; Лондон: Дозволили смо Кијеву да нашим оружјем нападне Крим Руски удар на Харков: 21 рањених, међу њима троје деце; Лондон: Дозволили смо Кијеву да нашим оружјем нападне Крим

Украјински секретар за националну безбедност Олександар Литвињенко каже да у офанзиви у Харковској области учествује више од 30.000 руских војника, а да их је на граници те области 50.000.

Из Волчанска у Харковској области се због жестоких сукоба евакуише становништво.

Волчанск се претвара у Бахмут или Марјинку – то је, према речима шефа регионалне полиције Володимира Тимошка, у најкраћем стање у том граду, где се воде уличне борбе.

Председник Володимир Зеленски каже да одбрамбене снаге изводе противударне операције у правцу Харкова, посебно код Волчанска, где је украјинска одбрана већ ојачана.

Поручује да је главни задатак да се осујети покушај Русије да прошири рат.

Генералштаб тврди да су руске снаге потиснуте на периферију Волчанска и да се спроводи акција чишћења. 

Међутим, Генералштаб јавља и да је почео сукоб и у рејону Старица.

Угрожена је и Сумска област, па је почела је евакуација људи из градова Белопоља и Ворожба.

Украјинске снаге су саопштиле да су уништиле колону руске пешадије са војном опремом, која је покушавала да направи продор у Харковску област. Такође, Кијев тврди и да је оборио руски Су-25 у Доњецкој области.

Руска страна није изнела податке о сукобу у Харковској области, али јесте о украјинским нападима на Белгородску, изнад које је уништено 16 ракета "вампир" и три дрона.

У јучерашњем гранатирању Белгорода рањено је седморо људи.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије