Читај ми!

Пиља (СНС): Опозиција има фантомске кандидате; Павловић (НПС): Лица са улице претурала по документацији

Петнаест дана остало је за предизборну кампању за локалне изборе. Биљана Павловић Пиља из СНС-а каже да су усвојили измене закона које је опозиција тражила, позивајући се на фантомске бираче, а да се испоставило да опозиција има фантомске кандидате. Милош Павловић из Народног покрета Србије рекао је да су изборне комисије на појединим општинама најпре прогласиле њихове листе, а да су се затим појавила "лица са улице" и кренула да претурају по документацији.

Посланици Народне скупштине су прошлог петка усвојили допуне Закона о јединственом бирачком списку. Главна промена односи се на то да бирачи који су променили пребивалиште после 3. јула 2023. године неће моћи да гласају на новој адреси на предстојећим локалним и београдским изборима.

На неке листе коалиције "Бирам борбу" у Београду поднети су приговори, а Милош Павловић из Народног покрета Србије, који је део коалиције, рекао је да су тренутно прихваћене све листе осим оне на Врачару, а да се очекује да се о том приговору одлучи током дана.

"У Београду је испао проблем из простог разлога што се ради о кандидатима који су мењали пребивалишта у току тог периода од 3. јула 2023. до данас. Међутим, то су све углавном особе које су мењала пребивалишта из једне у другу у београдску општину, дакле нема никакве везе са ониме што је био циљ доношења овог закона, а то су миграције бирача", навео је Павловић.

Указао је да су општинске изборне комисије донеле решења којим су првобитно проглашене те изборне листе, а да су се онда "појавила нека лица која су ту дошла са улице".

"Вероватно им је било досадно па су кренули да претурају по документацији и утврдили да се ту ради о неким особама које су мењале пребивалиште, ти приговори су сада повучени, остало је, кажем, још само за Врачар и мислим да у том случају неће бити сметњи. Уколико наше изборне листе не буду проглашене, ми ћемо поступити по одлуци коју смо донели, а то је да ћемо се искључити из изборног процеса", рекао је Павловић.

Биљана Павловић Пиља из Српске напредне странке рекла је да је власт усвојила закон који је тражила опозиција, позивајући се на фантомске бираче, а да се испоставило да "опозиција има фантомске кандидате".

"У тајкунским медијима пише да су подносили приговор људи који су чланови Демократске странке и да су они имали увид и желели су да изјаве приговор", рекла је Пиља, додајући да је на листи Бирамо Врачар било деветоро људи који нису са те општине.

Павловић је на то прокоментарисао да приговор нису поднели чланови Демократске странке, већ Српске напредне странке.

Пиља: Стабилност државе нам је на првом месту

Павловић Пиља је навела да су пристали на измене закона о бирачком списку јер им је стабилност државе на првом месту и да су тиме показали да су отворени за дијалог.

“Ми смо пристали на тај закон и показали смо колико нам је стабилност државе на првом месту и колико смо за дијалог. Добили су закон и онда су кандидовали људе који ту немају бирачко право. Зато вас питам, ево, као грађанин – који је интерес да се ја кандидујем на Врачару, а гласам на Вождовцу?“, упитала је Павловић Пиља.

На њену тврдњу да постоје “фантомски кандидати“, Павловић одговара да постоје само “фантоми из Савамале“.

Представница СНС-а каже да је листа коју она представља одавно у кампањи и да су за свега неколико сати прикупили потписе, док је опозицију оптужила да није могла да се договори ко ће имати коју позицију на листи, као ни ко ће учествовати у коалицији.

Павловић: Београд девастиран, буџет опљачкан

Милош Павловић је рекао да заједнички именитељ опозиције треба да буде борба против владајућег режима и да му је жао што после децембарских избора СНС није збачен с власти уз помоћ коалиције НАДА и Бранимира Несторовића.

Сматра да је бојкот за који се одлучио део опозиције чудна одлука, док улазак Покрета Крени-Промени сматра добрим потезом.

“Дакле, имали смо једну референдумску атмосферу, где смо заиста могли да победимо и онда се дешава та чудна ствар да одређене колеге из опозиције доносе одлуку да бојкотују. Ја бих, да кажем, и поштовао ту одлуку да је она конзистентна и да се она односи на изборе у целој Србији“, рекао је Павловић.

Поручио је да се његова листа одлучила на борбу јер сматрају да је Београд у потпуности девастиран, а буџет у потпуности опљачкан.

“Осим тог приватног пројекта Београд на води, ми у Београду немамо више ништа. Немамо ни аутобуску станицу, ни железницу, немамо уредно водоснабдевање, немамо канализацију у одређеним деловима града и то је просто недопустиво за Београд, који треба да буде једна од водећих престоница у овом делу Европе“, рекао је Павловић.

Пиља: Брзи воз смо добили захваљујући Вучићу

Биљана Павловић Пиља је одбацила оптужбе Павловића, наводећи пример Прокопа и брзих возова између Београда и Новог Сада.

“Као неко ко из Новог Сада долази брзим возом сваки дан за Београд, треба му 36 минута од Новог Сада до Београда, и тај воз смо добили захваљујући Александру Вучићу, а не захваљујући господину Павловићу, који боље да дође да се провоза и да види“, рекла је Павловић Пиља.

Она сматра да је градска власт у Београду јако добро радила свој посао и да ће наставити да ради, посебно имајући у виду пројекат изградње метроа и Експо 2027.

Гост политичког дијалога на РТС-у требало је да буде Саво Манојловић (Крени–Промени), али је он обавестио РТС да неће доћи, али и да ће прихватити сваки наредни позив.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије