Читај ми!

Петковић информисао амбасадоре Квинте о разговорима у Бриселу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са амбасадорима и представницима земаља Квинте у Београду и са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, које је детаљно информисао о састанку на нивоу главних преговарача, који је јуче одржан у Бриселу, али и истакао да се данас навршило 11 година како Приштина одбија да формира Заједницу српских општина, саопштила је Канцеларија за КиМ.

У саопштењу Канцеларије за КиМ наводи се да уместо да међународна заједница натера Приштину да испуни своје обавезе из дијалога, сведочимо неправедном и девијантном приступу да се Приштина заправо награђује за то што свесно избегава своје обавезе и што свакога дана повлачи есклаторне потезе у српским срединама.

"Прогон српског народа јужно и северно од Ибра, институционално насиље, укидање динара и окупација севера КиМ су заправо једини 'услови' које је Приштина испунила да би била награђена и визном либерализацијом, и унапређењем статуса у Парламентарној скупштини НАТО, као и сада усвајањем извештаја за противправно чланство у Савету Европе", наводи се у саопштењу.

Петковић је упознао саговорнике са конструктивним предлогом Београда за решење кризе која је настала након једностране и насилне одлуке Приштине о укидању динара и динарског платног промета на Косову и Метохији, док с друге стране Приштина није имала ниједан свој предлог за решење проблема, одбијајући истовремено све предлоге Београда.

"Јасно је да Приштина не жели да направи ни најмањи корак ка изласку из тешке ситуације у којој се српски народ налази и да иза свега тога стоји нескривена намера Куртијевог режима да протера све Србе са Косова и Метохије", упозорио је директор Канцеларије за КиМ.

Настојање Аљбина Куртија да српски народ остави без плата, пензија, социјалне помоћи, а да српским институцијама угрози рад, пре свега болницама, вртићима, школама..., води ка хуманитарној катастрофи, нагласио је он.

Указао и да сви проблеми са којима се Срби данас суочавају произилазе из чињенице да Приштина пуних 11 година одбија да формира ЗСО, обавезу из Бриселског споразума чији је гарантор Европска унија и да уместо тога спроводи једностране и ескалаторне потезе на терену.

Петковић је закључио да ће и на следећу рунду разговора у Бриселу, која би требало да се одржи следеће седмице, делегација Београда отићи спремна, опредељена за дијалог и компромис, јер је то једини начин да се сачува мир у покрајини и у региону, закључује се у саопштењу.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво