Настављено суђење Папићу и Пандуру, сведочио полицијски службеник

У Вишем суду у Београду сведочењем полицијског службеника je настављено суђење бившем заменику начелника Службе за борбу против криминала Горану Папићу и полицајцу Браниславу Пандуру, поводом оптужби да су искоришћавањем службеног положаја спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н. К. у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године.

Полицијски службеник М. Д.  који је учествовао у хапшењу Н. К., рекао је да остаје при свом раније датом исказу у тужилаштву, а данас је одговарао на питања одбране, тужилаштва и суда. 

Навео је да се он седам дана пре хапшења прикључио групи која је пратила Д. П., са којим је касније ухапшен и Н. К., прецизирајући да је за то време три пута видео Д. П. а Н. К. само једном.

Након хапшења, према наводима М. Д., он је по доласку у СБПОК свом надређеном Н. М. пренео шта му је Кљуковница испричао, а детаље разговора није помињао на данашњем суђењу, када му је, како тврди, Н. М. рекао да изађе из просторије у којој је остао сам са Н. К., као и да успори са решењем о одређивању задржавања за Н. К.

На претходном суђењу полицајац Д. Д. је испричао да га је те ноћи позвао колега и рекао му колико људи је ухапшено приликом примопредаје праха за који се сумњало да је хероин, као и да је један од ухапшених Н. К. приликом хапшења рекао полицајцима да Горана Папића обавесте о његовом хапшењу.

Навео је и да су обавестили свог надређеног Н. М. који је покушао да добије Папића, али се он није јављао, додајући да је након неког времена њега позвао Папић и рекао да познаје Н. К., да је он добар дечко и распитивао се шта су нашли код њега и слично.

Полицајац који је данас сведочио тврди да му је након неког времена Н. М. рекао да Н. К. врати одузете предмете, односно сат, аутомобил, два телефона и новац, као и да сачини белешку о Кљуковницином односу са тада ухапшеним Д. П., што је он све и урадио.

Папић је М. Д. питао да ли су се њих двојица чули или видели ту ноћ, на шта је сведок одговорио да нису, док је раније рекао да се није чуо ни са Пандуром.

За следеће суђење које је заказано 9. јула позвани су Н. К. и још два сведока.

Папић је доведен из затвора где издржава казну затвора од две године, на коју је осуђен јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела.

Њему се оптужним предлогом Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља кривично дело трговина утицајем, а Пандуру злоупотреба службеног положаја.

Папић се сумњичи да је у ноћи привођења Н. К. у СБПОК, под сумњом да се бави продајом наркотика, утицао на своје подређене да се Н. К. пусти на слободу, наводећи да га познаје од раније и да је приведени само мајстор код којег он поправља кола, иако је знао да је Н. К. лице за које су постојала оперативна сазнања да је члан криминалне групе која се у дужем периоду бави продајом наркотика.

Бранислав Пандур је, како се сумња, искористио свој положај као шеф Одсека за спречавање кријумчарења дроге и позвао дежурног заменика Вишег јавног тужиоца у Београду којем је рекао неистиниту информацију да је Н. К. “под мерама” Тужилаштва за организовани криминал и да би његовим задржавањем била упропашћена оперативна обрада СБПОК", иако је знао да то није тачно.     

На тај начин окривљени су Н. К. прибавили корист, тако што су спречили да му се одреди задржавање до 48 сати, као и да му се врате претходно одузети предмети - па су тако онемогућили вештачење садржаја мобилних телефона, претрес возила и ДНК вештачење одузетог новца и вештачење присуства опојних дрога на новцу. Н. К. је ухапшен у августу 2021. године због недозвољене производње и стављања у промет опојних дрога, када Папић није више био у СБОПОК-у, а против њега се води поступак пред овим судом.

Иначе, Виши суд у Београду осудио је Папића 22. августа 2022. године на казну затвора од годину и четири месеца јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела. Апелациони суд у Београду му је повећао казну за осам месеци и правоснажно га осудио на казну затвора од две године.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије