Чадеж: За регион пословање по истим условима као и у ЕУ

Председник привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је за РТС да су бенефити документа који је усвојила ЕУ за Западни Балкан што ће привредници у региону, пословати на исти начин, по истим принципима и по истим условима као њихове колеге у Европској унији.

Нови план Раста за Западни Балкан говори о приближавању јединственом европском тржишту, о већем, јачем регионалном повезивању и стварању регионалног тржита. Говори се о спровођењу темељних реформи и шест милијарди евра финансијске подешке.

Председник привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да привредна целог региона, Западног Балкана, већ неколико година заступа и жели да види нови план Европске уније на који начин можемо брже и ефикасније да уведемо нашу економију и нашу привреду у сам систем привреде Европске уније.

"Први конкретан пример је да су се ти захтеви привредe нашли конкретно у том документу, у том плану који је усвојила Европске уније и то је за нас велики успех“, каже Чадеж.

Истакао је да су бенефити што ће привредници у региону, пословати на исти начин, по истим принципима и по истим условима као њихове колеге у Европској унији.

"Ово не сме да чека ни због Европске уније и њене привреде, али пре свега и због Србије, и због целог региона. Дакле, да послујемо по истим условима, да можемо да будемо конкурентни, што значи да смо за јединичко тржиште у различитим областима“, истакао је Чадеж.

Објаснио је да јединствено тржиште омогућава скидање свих бирократских баријера, трошкова које сте имали за извоз робе, трошкова које сте имали за одређене ствари које сте морали да плаћате због чекања на границама.

Како каже, битно је да се убрза транспорт.

"Успели смо да тај транспорт робе у региону доведемо на задовољавајући ниву, да се не чека много између земаља у региону, али су чекања на границама са ЕУ заиста застрашујуће“, каже Чадеж.

Напоменуо је да је договорен стални дијалог исзмеђу привреде и Владе Србије што је, како каже веома значајно.

Учешће домаће привреде у великим пројектима

На дневном реду је била и тема већег учешћа домаће привреде у великим пројектима као што су Експо 2027, као што је национални програм Скок у будућност.

Чадеж каже да желе да укључе интензивније домаће произвођаче, домаћу привреду, домаћа технолошка решења.

"Сада је прилика да наше компаније заиста своје производе тестирају и уведу у један овако гигантски пројекат. Не говорим само о Експо, говорим о целом пројекту Скок у будућност и то је веома важна тема“, истакао је Чадеж.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије