Бесплатни уџбеници за све ђаке само у Београду – зашто деца немају исте услове без обзира на то где живе

Београд је једини већи град у којем су сва деца добила бесплатне књиге. У другима на тај начин уџбенике добијају углавном само прваци. Септембар је прошао, многима су остале рате, али и питање зашто се прави разлика и зашто сва деца немају исте услове, без обзира на то где живе.

Сара сама брине о десетогодишњим тројкама – Андријани, Валентини и Маријани. Пред сваку јесен мора да осмисли и стратегију како да уз редовне трошкове покрије и припрему тројки за школу. Било би јој, каже, много лакше да су деца у Смедереву добила бесплатне књиге као и њихови вршњаци у Београду.

"Значило би ми, моје треће дете добија бесплатне књиге, али како не би значило да имају и остала деца. Оне кад су кренуле нису имале бесплатно, тако да смо ми од првог разреда све куповали. Око 10.000 кошта један комплет, плус прибор, па све пута три", каже Сара Ранковић.

И Вукици Вучковић, мајци два ђака из Врања, значила би помоћ државе на било који начин.

"Родитељи првака су добили седам хиљада динара из градског буџета, значило би и за другу децу", каже Вучковићева.

Петина свих ђака у Србији добија бесплатне књиге

Процењује се да једна петина свих ђака у Србији, од Суботице до Врања, по различитим основама добија бесплатне књиге. То је око 87.000 школараца, углавном првака.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић каже да су јединице локалне самоуправе које су у својим буџетима као примарна издвајања планирали средства за уџбенике, као што су Београд или мала Суботица, то и учинили.

"На нивоу Владе донета је одлука да бесплатне уџбенике добије свако треће и наредно дете у породици", додаје министарка.

У Министарству просвете кажу да више од 90 одсто свог буџета троше на плате наставника и да су зато бесплатне књиге питање за локалне самоуправе.

Председник Општине Пирот Владан Васић каже у овом тренутку разматрају да ли могу у буџету за 2024. годину да обезбеде бесплатне уџбенике и за друго дете.

"И то је корак ка увођењу бесплатних уџбеника за сву децу. У овом тренутку, ми издвајамо негде око 4,5 милиона динара за бесплатне уџбенике. Вероватно ће нам дупло више средстава бити потребно за друго дете, али ћемо то сигурно урадити у буџету за 2024. годину", додаје Васић.

Економисти израчунали колико би државу коштали бесплатни уџбеници за све

Најјефтинији комплет књига кошта 7.000. На тржишту са чак 15 издавача, економистима није тешко да израчунају колико би државу коштали бесплатни уџбеници за сву децу.

Шест, седам милијарди динара, наводи Јелена Жарковић, професорка Економског факултета.

"То би било неког реда величине 0,1 до 0,15 одсто БДП-а", наводи Жарковићева.

"Можемо да завршимо у ситуацији да имамо уџбенике, али да немамо наставнике"

Међутим, напомиње да је питање да ли тај новац треба усмерити на бесплатне уџбенике или на нешто друго.

"Ми можемо да завршимо у ситуацији да имамо уџбенике, али да немамо наставнике који ће предавати по тим уџбеницима", упозорава Жарковићева.

Одлука на локалним самоуправама до даљег

Славица Ђукић Дејановић сматра да ће то бити један леп тренутак којем сви теже, али да су мир у којем треба да живимо, економска сигурност и производња предуслов за то.

И тако у једначини са уџбеницима остаје много непознатих.

Да ли ће и у којем месту деца добити књиге до даљег зависи од процене на којем месту приоритета се локалним властима налази образовање најмлађих.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара