Скок у језике

Стара изрека каже: ,"Колико језика знаш толико људи вредиш“. Знање страних језика и могућност да се на њима споразумевамо, сусрећемо са новим културама, обичајима и људским искуствима отварају незамисливе видике. Зато ове недеље у Студију знања правимо "скок“ у стране језике, откривамо на које све начине нам значе и колико је тешко савладати финесе језика који није матерњи.

У првом делу емисије разговарамо са Јованом Илић из Француског института која ће нас упознати са појмом "франкофон“ и различитим приступима у учењу француског језика, и Синишом Вученовићем из Гетеовог института, са којим ћемо открити да ли је немачки језик компликованији од других језика, као и колико апликације као и разни подкасти убрзавају процес учења језика “скоком” у садржаје који раније нису били доступни.

У другом делу емисије задржавамо се у Медитеранским крајевима. Који сегменти богате шпанске културе и историје су најзанимљивији нашим људима и колико је потребно времена за солидно савладавање шпанског језика, питали смо предавача института Сервантес, Аурору Навахас Алгабу, док смо са докторандом Филолошког факултета, Аном Живковић, направили осврт на међукултурну размену између Италије и Србије, и сазнали шта нам дубљи увиди у историју италијанског језика о њему говоре.

За разлику од европских језика који су нам мање више блиски без обзира да ли их говоримо или не, земље на истоку носе вео мистерије по питању културе и обичаја, па и језика. Како изгледа бавити се арапском културом и говорити овај језик, сазнајемо уз преводиоца за арапски језик, Тамару Виденовић.

"Воила“ Барбаре Прави, "In senza di te“ – Лауре Паусини и "Your heart is as black as night“ Beth Hart су нумере које слушамо ове недеље у извођењу Катарине Савић и Славка Коџопељића.

У чему су чари кинеског и јапанског језика, затим како се језици измишљају и конструишу и да ли нам развој технологије олакшава учење језика или напротив, сазнајемо у прилозима наших новинара.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије